Is de brandweer goed voorbereid op cybercriminaliteit?

  • Nederland
  • 12 maart 2021

De digitalisering gaat sneller dan wij bij kunnen houden. En cybercrime groeit mee. In hoeverre is de brandweer c.q zijn de veiligheidsregio’s goed voorbereid op cybercriminaliteit?

Je moet er niet aan denken, dat thuis je computer gehackt wordt. Laat staan dat vitale systemen van bedrijven en organisaties gehackt worden. Op zaterdag 12 september 2020 viel een deel van de computersystemen in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) uit. Diezelfde avond bleek VNOG als eerste veiligheidsregio in Nederland gehackt te zijn. De volgende ochtend om tien uur kreeg Diemer Kransen, directeur VNOG, te horen dat het er ernstig uitzag. Per direct werd de bedrijfsvoering opgeschaald en het Regionaal Operationeel Team opgestart.

Grote uitdaging

Voor de veiligheidsregio was cybercriminaliteit een nieuw risico. Er wordt vaak gedacht dat de systemen op orde zijn, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. In een interview voor het Platform Crisismanagement van het IFV vertelt Diemer over deze hack en wat de veiligheidsregio’s ervan kunnen leren. ‘We kunnen niet ieder op ons eiland blijven zitten met de poorten opgetrokken met het idee dat ons niets kan gebeuren. Met elkaar hebben we een grote uitdaging om Nederland digitaal weerbaar te maken.’

Platform crisismanagement

Dit interview en nog meer interessante artikelen kun je lezen in de tweede editie van het Platform Crisismanagement. Hier delen professionals en ervaringsdeskundigen hun visie op crisis en digitale weerbaarheid.

Delen