Dank aan de meldkamer!

  • Nederland
  • 11 februari 2021

Vandaag, 11 februari, is het Europese 112-dag. Deze dag is in 2009 ingevoerd door de Europese Unie, om de bekendheid en het gebruik van dit noodnummer te bevorderen. Het noodnummer 112 werkt namelijk in alle lidstaten van de Europese Unie en is gratis bereikbaar via alle vaste en mobiele netwerken.

De European Emergency Number Association (EENA) besteedt dit jaar niet alleen positieve aandacht aan het noodnummer 112, maar ook aan de mensen 'achter' dit nummer. Dat doet ze met de Thank you chain / #thankyouchain als insteek. Een goede reden om nog eens het werk van de centralist extra onder de aandacht te brengen.

Cruciaal

Elke keer als je 112 belt, maak je contact met een meldkamer en krijg je een centralist aan de lijn. Je ziet ze niet, maar hoort ze wel. En ze spelen een cruciale rol bij ieder incident. In de eerste minuten is een centralist de link tussen het incident en de hulpverleners op straat. Centralisten weten wat ze doen en weten wat er van hen wordt verlangd. Ook als de druk toeneemt en er snel gehandeld moet worden weet de centralist wat er moet gebeuren.

‘De mensen van onze meldkamer zijn onmisbaar en een volwaardig onderdeel van het complete brandweerteam’, zegt voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland. ‘De functie van centralist is niet het eerste waar je aan denkt als je het over de brandweer hebt, maar spelen een cruciale rol in de incidentbestrijding. Zij ontvangen meldingen, beoordelen en bieden passende hulp. Daarnaast zijn zij (mede)verantwoordelijk voor de uitvoering van de multidisciplinaire opschaling, alarmering en informatie-uitwisseling met eigen brandweercollega’s en alle overige (hulp)diensten. Een mooie, maar tegelijkertijd stressvolle baan met momenten van emotie, daarom is het goed dat ook zij in de picture komen te staan.’

Tijs Van Lieshout 202010

Indrukwekkende verhalen

Ben je benieuwd wat een centralist zoal meemaakt? Kijk dan naar deze indrukwekkende waargebeurde verhalen.

Wanneer bel je 112?

Bel 112 alleen als het echt nodig is.

Logo 112 - 1920x1080.jpg

Geen spoed?

Heb je de brandweer nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan bel je 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

BW Geen Spoed Ilustratie Telefoon

De Meldkamer

De meldkamer is de plek waar alles begint en waar alles samenkomt. Hier komt de hulpvraag van mensen in nood binnen.

Centralist op meldkamer (VRH)

Delen