Uit de Brandweerkrant

Hittestress, een serieus risico

  • Nederland
  • 12 juli 2021

De zomers lijken steeds warmer te worden in Nederland. Ook voor de komende weken worden weer zomerse temperaturen verwacht. Met de hoge temperaturen neemt ook het risico op hittestress toe. In het zomernummer van de Brandweerkrant vertellen collega’s van Amsterdam-Amstelland over de invoering van het warmteprotocol met Rehab-maatregelen.  

‘Hittestress overkomt collega’s regelmatig en vaak hebben ze het niet door’, vertelt Peter van der Hulst (Facilitair Bedrijf). ‘Rehab staat voor: rehabilitation, oftewel revalideren en herstellen’, legt Pascal Kuhlman, instructeur fysieke vaardigheden, uit. Pascal is betrokken bij het opleiden van collega’s die hittestress behandelen. 

Symptomen 

Pascal: ‘Symptomen die ik vaak zie, zijn een verhoogde lichaamstemperatuur, excessief zweten en slapte. Op een zomerse dag op een oefencentrum raakten collega’s tijdens hout gestookte oefeningen bevangen door de hitte. Ze klaagden over misselijkheid, draaierigheid en vermoeidheid. Bij een andere oefening werden drie personen bevangen door de hitte: ze waren slap, hun coördinatie verliep niet goed en de ogen stonden niet zuiver. Ook doorweekte onderkleding en hoofdpijn zijn signalen. Gelukkig liep het hier goed af, maar we moeten gevaren niet onderschatten.’ 

Voorkom hittestress

Peter vervolgt: ‘Wij zijn getraind om hittestress te herkennen. Maar belangrijk is ook dat collega’s zelf symptomen herkennen. Daarom zijn er verschillende herkenningskaarten en instructiekaarten gemaakt. Daarop delen we advies over onder andere fysieke inspanning, sporten, het dragen van het tenue en onderkleding en de hoeveelheid te drinken vocht bij warm weer.
(tekst gaat verder onder de foto)

Het volledige artikel met onder andere meer informatie over de twee Rehab-voertuigen, lees je in het zomernummer van de Brandweerkrant.

Delen