Uit de Brandweerkrant

Leren van brandonderzoek: wat leidde tot die explosie?

  • Nederland
  • 22 april 2021

Op zaterdagavond 4 mei 2019 gaat de pieper in Sneek: er is een vuurbal boven een schip gemeld. Ter plaatse constateert de Sneker brandweerploeg slechts lichte rook bij het jacht. Ook na een verkenning en het ingooien van een ruit lijkt er weinig aan de hand.  

Totdat de achterdeur wordt geforceerd en er een explosie met een enorme drukgolf ontstaat. Niemand had dit verwacht: wat is hier aan de hand? Team Brandonderzoek Noord-Nederland (TBO Noord) dook in het incident en kwam tot interessante inzichten. In de Brandweerkrant deelt Brandweer Fryslân deze leerzame casus met daarin de inzichten vanuit brandonderzoek.
(tekst gaat verder onder foto´s)

Brandonderzoek 

Brandonderzoek levert veel informatie op over oorzaken van branden, het brandverloop, het gedrag van mensen, de effectiviteit van preventieve voorzieningen en van onze eigen inzet. Daar kunnen we als brandweer van leren en ons eigen optreden maar ook de samenleving veiliger maken. In dit nummer van de Brandweerkrant lees je hier meer over. Diverse collega’s vertellen over onder andere hun ervaring als brandonderzoeker, het doel van de landelijke proeftuinen en ze roepen op om  casussen aan te leveren. 

De casus van Sneek en meer informatie over brandonderzoek, lees je in het lentenummer van de Brandweerkrant. 

Zie ook: Leerfilm Explosie op hybride plezierjacht in Sneek

Delen