Nieuw bijscholingsprogramma

Basisprincipes van brandbestrijding als vertrekpunt

  • Nederland
  • 07 juni 2021

In opdracht van Brandweer Nederland start het IFV een nieuw bijscholingsprogramma waarin de theorie én praktijk van brandbestrijding integraal bij elkaar komt, met de Basisprincipes van brandbestrijding als vertrekpunt. ‘Met dit nieuwe bijscholingsprogramma koppelen we de wetenschap aan vakmanschap. We hebben als Brandweer Nederland de basisprincipes omarmd en nu kunnen we gezamenlijk de beweging maken om te leren de basisprincipes toe te passen bij gebouwbrandbestrijding’, licht Marco Troost, voorzitter Vakraad Leren & Ontwikkelen, toe.

Lector Brandweerkunde Ricardo Weewer over de bijscholing: ‘Het belangrijkste doel van deze instructeursbijscholing is denk ik dat we ervoor zorgen dat er één verhaal de brandweer in gaat. Dat is uniek, dat is nog nooit echt eerder zo gebeurd. De Brandweeracademie leidt ook daadwerkelijk instructeurs op die hetzelfde verhaal vertellen, gebaseerd op de kennis die we hebben vergaard.’

Denk- en werkkader voor gebouwbrandbestrijding

De Basisprincipes van brandbestrijding bestaan uit een aantal eenvoudige en praktisch toepasbare vuistregels voor het bestrijden van gebouwbranden. In mei 2019 zijn de basisprincipes vastgesteld door de Programmaraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland. Daarmee zijn de Basisprincipes van brandbestrijding hét denk- en werkkader voor gebouwbrandbestrijding. De Brandweeracademie heeft in opdracht van Brandweer Nederland dit bijpassend bijscholingsprogramma voor docenten en instructeurs ontwikkeld. Deze cursus schoolt bij in de basisprincipes en in nieuwe inzichten en afspraken over bijvoorbeeld verkennen, veilig voortbewegen en straalpijpvoering.

Kijk voor meer informatie over de basisprincipes op de website van het IFV en voor het aanmelden voor deze cursus op de opleidingspagina Instructeur Brandbestrijding.

Delen