Voorbereidingen Brandpreventieweken in volle gang

  • Nederland
  • 23 september 2020

Op dinsdag 29 september gaan de Nationale Brandpreventieweken van start. De 25 veiligheidsregio’s werken dan samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland, aan de campagne ‘Rookmelders redden levens!’

Dat rookmelders levens redden weten we allemaal. Inmiddels heeft zo’n 70% een rookmelder in huis. Helaas blijkt, dat niet alle rookmelders goed werken of op de juiste plaats in de woning hangen. Genoeg aanleiding om mensen hierover te (blijven) informeren en hen vooral aan te zetten om goed werkende melders op de juiste plaats te hangen.

Verplicht

Jet Vroege, landelijk coördinator publiekscommunicatie, licht het thema toe: ‘Op dit moment zijn rookmelders alleen verplicht in nieuwbouwwoningen. Dat is gek, want in iedere woning kan brand ontstaan, zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Daarom zijn vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen, ook in bestaande. Maar alleen verplichten is niet genoeg. Mensen moeten ook weten waar ze de melders precies op moeten hangen en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de melders optimaal werken. Daar is onze campagne op gericht tijdens de Brandpreventieweken’.

Middelen

‘Samen met alle partijen zijn middelen ontwikkeld, met name voor social media, vertelt Jet. ‘We hebben een contentkalender gemaakt, die door alle regio’s gedeeld kan worden. De infographic met het plaatsingsadvies voor rookmelders kan zowel online als flyer worden verspreid. Voor het eerst zijn al deze middelen samen met de werkgroep Gedragsverandering tot stand gekomen. Deze werkgroep bestaat uit collega’s uit de regio’s die een achtergrond hebben in gedragspsychologie en gedragsverandering. Door samen te werken met deze werkgroep, is alle content erop gericht om mensen daadwerkelijk tot het veranderen van gedrag aan te zetten. En dat is natuurlijk ons ultieme doel: dat in iedere woning werkende rookmelders hangen op de juiste plaats!’

Bouwmarkten

Collega’s van Oost 5 hebben een display laten maken die bij bouwmarkten neergezet kan worden. De infographic over rookmelders past daarin en ligt dus meteen voor het grijpen bij de rookmelders. De display zal vanaf 29 september in bijna 500 bouwmarkten in Nederland te vinden zijn.

Aftrap

Op 29 september worden de Brandpreventieweken afgetrapt met een online congres. Bijna 200 collega’s en partners hebben zich hiervoor aangemeld.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Delen