STH en USAR.NL oefenen in Dordrecht

  • Nederland
  • 07 september 2020

Vorige week oefenden het landelijke STH-team (Specialisme Technische Hulpverlening) van Brandweer Nederland samen met USAR.NL (Urban Search And Rescue Team Nederland) in het oude Refaja-ziekenhuis in Dordrecht.

De oefening betrof een scenario van een explosie in het pand, door een gaslek. De ploegen moesten de (fictieve) slachtoffers lokaliseren en USAR.NL zette daarbij speurhonden in. Daarbij is er onder andere geoefend met het stabiliseren van het pand en het nodige graafwerk. Zowel de gereedschappen van STH als die USAR.NL werden daarvoor ingezet. Een keer per jaar oefenen STH en USAR.NL samen. Deze samenwerking is belangrijk omdat bij een echt incident beide partijen elkaar ook zeker tegen zullen komen. Daarom is het belangrijk dat ze goed op elkaar zijn ingewerkt.
(tekst gaat onder de foto´s verder)

Wanneer STH ondersteuning nodig heeft vanwege de complexiteit of de grootte van een incident, dan kunnen ze de hulp in roepen van USAR.NL of onze Duitse collega’s van de Bundesanstalt Technisches Hilfswerk (THW). USAR.NL is gespecialiseerd in het zoeken, vinden en redden van onder constructies bedolven personen en dieren. Zij opereren wereldwijd. Denk bijvoorbeeld aan de recente inzet van USAR.NL in Beiroet. STH doet hetzelfde werk alleen dan in Nederland. Bij een incident in Nederland kunnen STH en USAR.nl elkaar bijvoorbeeld versterken door middel van de verschillende gereedschappen en technieken, of de inzet van speurhonden vanuit USAR.nl.

Een mooi stukje van het AD over deze samenwerking tussen STH en USAR.nl: Quick, dirty en safe: zo ziet een reddingsoperatie eruit

Delen