Steunbetuiging voor brandweercollega’s in Australië

  • Nederland
  • 06 januari 2020

Brandweer Nederland heeft via voorzitter Stephan Wevers haar steunbetuigingen overgebracht aan de brandweercollega’s in Australië die al weken vechten tegen de vele natuurbranden in het zuidoosten van het land. In personele zin heeft Australië de hulp ingeroepen van Nieuw-Zeeland. Daarnaast is Canada om expertise gevraagd en heeft ook brandweerpersoneel uitgezonden.

Brandweer Nederland heeft van het LOCC de bevestiging gekregen dat er bij de EU en de Verenigde Naties geen verzoek voor bijstand is ingediend voor de bestrijding van deze natuurbranden. Ook in CECIS (Common Emergency Communication and Information System) van de Europese Commissie is geen melding gedaan.

‘Uiteraard hebben onze mensen contact met collega’s in Australië en blijven wij op de hoogte van de actuele ontwikkelingen’, zegt Wevers. ‘We leven met hen mee. Het is immers een brand van ongekende grootte met immense gevolgen voor mens en natuur. Maar vanuit Brandweer Nederland pakken wij geen actieve rol zolang er geen formeel verzoek bij de Nederlandse autoriteiten is ingediend.’

Specialisme Natuurbranden

Het beheersen en bestrijden van natuurbranden is een landelijk specialisme van de brandweer.

natuurbrand-foto-henk-brunink-Drenthe.jpg

Delen