800 reddingen in drie jaar

‘Trots op reddingen door brandweercollega’s’

  • Nederland
  • 03 maart 2020

‘In drie jaar tijd hebben onze collega’s maar liefst 800 mensen gered bij woningbranden. Wat zijn wij trots dat we deze belangrijke taak succesvol uitvoeren, hier trainen en oefenen we zoveel uren voor’, zegt Esther Lieben namens Brandweer Nederland. ‘Dat is ongeveer elke dag een redding en zo’n tien reddingen per brandweerregio per jaar. Het is geweldig dat dit nu in kaart is gebracht door de lector Brandweerkunde en zijn collega’s, maar ook door onze brandonderzoekteams. Natuurlijk willen wij de veiligheid van burgers niet laten afhangen van het aantal reddingen door de brandweer, maar juist om de zelfredzaamheid van burgers te vergroten. Onze lector Ricardo Weewer geeft met dit rapport inzicht en nieuwe handvatten.’

Vandaag  publiceerde de Brandweeracademie de resultaten van het onderzoek Reddingen bij brand 2016-2018 dat zij samen met collega’s uit het brandweerveld heeft uitgevoerd. De brandweer heeft in de periode 2016-2018 meer dan 800 personen gered bij 245 woningbranden. De meeste reddingen gebeurden 's avonds en 's nachts. Veel reddingen vonden plaats in gestapelde bouw, met name in portiekflats. Een door rook belemmerde vluchtweg was de belangrijkste reden om een redding uit te voeren. Rook was ook, meer dan brand, de oorzaak van letsel bij slachtoffers. De cijfers zijn in lijn met die over de jaren 2014-2015.

Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de reddingen bij woningbranden. Het ging daarbij niet alleen om het aantal geredde personen, maar vooral ook om de omstandigheden waaronder de reddingen plaatsvonden. In een groot deel van de gevallen (84%) werden de personen gered uit een omgeving waarin sprake was van lichte (49%), of zware (35%) rookontwikkeling. Het redden gebeurde vaak met een redvoertuig, maar ook andere hulpmiddelen zoals vluchtmaskers, revitox (aansluiting op de ademlucht van een manschap) of een handladder werden gebruikt.

Informatie van brandweerkorpsen en mediaberichten

De Brandweeracademie heeft de data voor dit onderzoek verzameld via mediaberichten en via informatie die de brandweerkorpsen en brandonderzoekers van de teams Brandonderzoek hebben aangeleverd. De reddingen die aan de gehanteerde definitie voldoen (een redding is een evacuatie door de brandweer van een persoon die niet zelfstandig kan of wil vluchten en zonder ingrijpen van de brandweer in een slechtere situatie zou zijn gekomen) zijn onderzocht op basis van ingevulde vragenlijsten. Vervolgens zijn de reddingen geanalyseerd in een algemene analyse en in een analyse per reddingstype.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Delen