Besluit RCDV over PPMO en brandweerkazernes

  • Nederland
  • 03 april 2020

De Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) komt normaal gesproken maandelijks bijeen. In verband met de huidige Corona-crisis spreken zij elkaar nu wekelijks via een conference call. Hierin bespreken zij onder andere zaken die direct van invloed zijn op onze brandweercollega’s.

De volgende twee besluiten zijn daar een voorbeeld van en de RCDV wil alle collega’s hierover zo snel mogelijk informeren.

  1. Het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) vindt op dit moment niet plaats en zal tot nader order worden opgeschort, in elk geval tot het einde van de kabinetsmaatregelen (28 april).
  2. Ten tweede is de landelijke lijn dat brandweerkazernes voorlopig alleen open zijn voor de continuïteit van vitale brandweertaken. Daarmee is de openstelling voor publiek of bijeenkomsten eveneens opgeschort tot het einde van de kabinetsmaatregelen.

Duiken

Daarnaast kunnen we melden dat het Ministerie van SZW momenteel werkt aan een voorstel voor tijdelijke versoepeling van certificerings- en keuringsregels voor duikers. Zodra hier meer informatie over bekend is of zodra nieuwe besluiten volgen die betrekking hebben op onze collega’s, zullen we dat melden op onze website en via het CoBra-netwerk.

PPMO

Een deur forceren, een slang uitrollen, met een brandslang over je schouder de ladder op terwijl het buiten dertig graden is. Met volle bepakking door een tunnel kruipen, over obstakels klimmen of een persoon redden. Als brandweerman of -vrouw kom je dit tijdens incidenten en oefeningen tegen.

Delen