Programma van ‘Een andere kijk op vrijwilligheid’ bekend

  • Nederland
  • 10 maart 2020

Vrijwilligers zijn de onmisbare schakel van de brandweer. Nu en in de toekomst. Maar het stelsel van vrijwilligheid staat wel onder druk. Dit dwingt ons na te denken over een herijking van het stelsel en terug te gaan naar de oorspronkelijke bedoeling van vrijwilligheid.

Op 26 maart, tijdens het event ‘Een andere kijk op vrijwilligheid’, laten we je zien dat er met een open blik een hoop kansen liggen op het gebied van vrijwilligheid. In diverse regio’s wordt er volop geëxperimenteerd met verschillende vormen van taakdifferentiatie, een andere aanpak met betrekking tot wervingscampagnes en diversiteit in opleidingseisen.

Inspiratie, experimenten en gevolgen

Naast de inspiratie en experimenten die uit de regio’s komen, zoomen we deze dag ook in op het vraagstuk vrijwilligheid. Want hoe groot is het probleem waarover we het hebben? En wat zijn de gevolgen voor de houdbaarheid van ons huidige stelsel als we niets doen? Karin Dangermond, onderzoekster van het IFV, gaat ons daar alles over vertellen. Met Marco Out, burgemeester en portefeuillehouder Vrijwilligheid, bespreken we de politieke en bestuurlijke impact van de op handen staande veranderingen rondom vrijwilligheid.

Emoties en verschillen

Verandering gaat zelden gepaard zonder emoties. Het raakt, verbindt, versterkt of verstart ons. Hoe kunnen we onze blik open houden met oog voor de verschillen? Met gastsprekers Thom Verheggen en Lucas Meijs kijken we hoe een stelselwijziging invloed uitoefent op de (be)leefwereld en energie binnen een organisatie. Ze geven ons handvatten en sleutels om met elkaar in gesprek te gaan én te blijven.

Aanmelden

Deze dag is voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met het thema vrijwilligheid. Bekijk het hele programma en schrijf je in voor deze dag.  

Datum: 26 maart 2020
Tijd: 10:00 - 16:30 uur
Locatie: De Reehorst - Zenzata, Bennekomseweg 24,  6717 LM Ede

Vrijwilligheid

In elk dorp en stad stond de gemeenschap vroeger garant voor het leveren van vrijwilligers aan het plaatselijke korps. Maar de samenleving verandert.

Vrijwilligheid_masker-1280x720.jpg

Delen