Inzet USAR in zwaar getroffen Beiroet

  • Nederland
  • 07 augustus 2020

‘Het lukte om binnen 12 uur tijd met 64 mensen, 8 honden en 16 ton zwaar reddingsmaterieel te vertrekken voor een meerdaagse inzet in het door een ongekend zware explosie getroffen Beiroet’, vertelt Martin Evers, Deputy National Commander en Chief of Staff Headquarters USAR.NL, over de inzet van vier teams met hulpverleners.

De USAR-teams, met daarin onder andere brandweercollega’s uit de regio’s Hollands Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid, gaan in het puin op zoek naar mogelijke slachtoffers.

‘Bijzonder dat in de vakantieperiode waarbij ook veel regio's extra inspanningen moeten leveren voor de bestrijding van het coronavirus het toch lukte om het team zo snel te laten vertrekken. Afspraken werden afgezegd, verhuizingen uitgesteld en vakanties afgebroken. Dat kan alleen maar met de volledige steun van je thuisfront. Niet vanzelfsprekend maar wel tekenend voor de inzet, de gedrevenheid en de toewijding van het USAR-team en haar thuisfront.’

Coördinatie 

Het Nederlandse team is door de EU en de lokale autoriteiten gevraagd om de coördinatie tussen de dertien buitenlandse teams op zich te nemen, zodat de reddingsoperaties zo efficiënt mogelijk worden gedaan. We wensen de collega’s veel succes bij hun inzet in Libanon.

Meer informatie over de inzet van USAR in Beiroet vind je in de liveblog op: www.usar.nl

In de video vertelt Martin Evers aan Esther Lieben (regionaal commandant Haaglanden) wat er vooraf ging aan het vertrek van de USAR-teams.

Delen