Uit de Brandweerkrant

Serious gaming mooie aanvulling op praktijkoefeningen

  • Nederland
  • 13 oktober 2020

Eén man staat op een uitkijktoren, de rest dwaalt door het doolhof. ‘Jij moet nu linksaf’, roept de man op de uitkijk. ‘Ja, nu rechtdoor en dan weer links!’ Eén voor één begeleidt hij zijn teamgenoten het doolhof uit. Hij moet zich goed oriënteren en duidelijk communiceren. En de rest? Die moet op hem vertrouwen.

Officieren van Dienst (OvD’en) deden eind augustus mee aan een serious gaming-sessie. Die werd georganiseerd door Guido Swildens, bevelvoerder van post Leeuwarden Noord én docent aan de masteropleiding Serious Gaming van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Hij creëerde twee brandweeroefeningen in de bestaande game Minecraft.
(tekst gaat verder onder foto´s)

Kan altijd

Guido Swildens vertelt: Met serious games kun je op een leuke en innovatieve manier brandweervaardigheden oefenen. Of je daar echt iets van opsteekt? Zeker. Een oefenleider zorgt ervoor dat je de geoefende vaardigheden koppelt aan de praktijk. Ook handig: je kunt de game overal spelen. En anderhalve meter afstand houden? Dat is een eitje. Deze oefening kan altijd doorgaan!’

Het volledige artikel over Serious gaming lees je in het herfstnummer van de Brandweerkrant.

Delen