Zomernummer Brandweerkrant

Regio’s testen nieuw operationeel uniform

  • Nederland
  • 03 juli 2020

Eind mei ontvingen alle 25 veiligheidsregio’s namens het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) tien kledingpakketten met het nieuwe operationeel uniform. 250 brandweermensen dragen het uniform zes weken lang om zo te ervaren wat er eventueel aan verbeterd kan worden. De eerste bevindingen zijn positief.

Het operationeel uniform wordt gebruikt bij laag-risicotaken, zoals liftopsluiting, dier te water of reinigen wegdek. De deelnemers toetsen de kleding op aspecten zoals pasvorm, functionaliteit en bescherming tijdens operationeel optreden. Zij dragen de kleding zowel bij repressieve taken als ook op kantoor. De bevindingen en eventuele verbetersuggesties worden verwerkt in het definitieve ontwerp van de nieuwe vrouwelijke en mannelijke lijn.
(tekst gaat verder onder foto´s)


Waardevolle inzichten

Eind mei ontvingen alle veiligheidsregio's tien kledingpakketten met het nieuwe operationeel uniform van de brandweer. De afgelopen weken werd de kleding onder verschillende omstandigheden getest op pasvorm, functionaliteit en bescherming. Dat leverde waardvolle inzichten op.

Professionele uitstraling

Gelieny van der Paauw, veiligheidsregio Hollands Midden, is positief over de pasvorm en de uitstraling van de kleding. "Het zit lekker en comfortabel en de pasvorm is goed. Je kunt je er goed in bewegen en vooral tijdens uitrukken bij laag-risicotaken (zoals liftopsluiting, dier te water of reinigen wegdek) is het lekker om niet in de warme bluskleding te lopen. Dit geld natuurlijk vooral tijdens de warme dagen. Mensen vinden dat het pak mij goed staat en dat het een goede uitstraling heeft. Beter dan zo'n slobber shirt en een te grote broek. Ook collega's zijn te spreken over hoe het er uit ziet en wat we ermee uitstralen op straat. En als het dan ook nog lekker zit, dan is dat helemaal fijn!"

Warmtetest

In Groningen deden acht van de tien deelnemers aan de draagproef een warmtetest om te kijken hoe het uniform zich gedraagt onder hun uitrukkleding. Hiervoor werd een woningbrand gesimuleerd in het oefengebouw op de kazerne. Daar kwamen wel wat verbeterpunten aan het licht. Anita Schaap, coördinator kleding bij de veiligheidsregio Groningen, vertelt: "Het was buiten 20 graden en heel vochtig. Onder deze omstandigheden konden de collega's hun warmte in het pak niet goed kwijt. In de broek bleef veel vocht achter en ook het onder-shirt werd kletsnat. De rode band knelde en sommige collega's konden niet goed door de knieën zakken waardoor de bewegingsvrijheid erg beperkt was. Er moet zeker nog worden gekeken naar de samenstelling van de stof en naar de pasvorm zodat het nieuwe uniform straks ook bruikbaar is onder de uitrukkleding."


Lees in het volledige artikel de ervaringen van collega’s uit Hollands Midden en IJsselland in de Brandweerkrant.

Meer informatie over het operationeel uniform vind je ook op de site van het IFV en Brandweer Nederland.

Operationeel uniform

Het operationeel uniform vervangt de huidige kazernekledingen is in te zetten bij licht repressief optreden.

operationeel-uniform_02.jpg

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

Delen