Quick Respons Team voor inzet bij geweldsincidenten

  • Nederland
  • 14 april 2020

Brandweer Haaglanden kent verschillende specialismen. Eén daarvan is het specialisme Quick Respons Team (QRT). Dit team heeft twee taken. Zij komt in actie bij geweldsincidenten met mogelijk meerdere slachtoffers en een (vermoeden van) terroristische aanslag en bij incidenten met gevaarlijke stoffen.

‘Door incidenten en aanslagen in het buitenland leerden we dat het belangrijk is om brandweermedewerkers voor te bereiden op hun reddingstaken in deze extreme situaties. Bij de aanslag in Zaventem in België in 2016 werd de brandweer ingezet om slachtoffers te evacueren en te behandelen. Onze Belgische collega’s stonden daar met de handen in het haar: zij hadden niet de juiste spullen en opleiding om goed hulp te kunnen bieden. Er is geluisterd naar deze ervaringen en geprobeerd daar op in te spelen.’
(tekst gaat onder de foto´s verder)

De ploegleden van kazerne Laak vertellen over de aanleiding, deskundigheid, specifiek materiaal en kleding van het QRT. Het volledige verhaal van Haaglanden en nog meer verhalen uit de regio’s lees je in de Brandweerkrant.

Delen