“Meer aandacht voor brandveiligheid van parkeergarages met elektrische auto’s”

  • Nederland
  • 02 juli 2020

Gisterochtend woedde er een brand in een parkeergarage in Alkmaar. Naar aanleiding hiervan is lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller geïnterviewd voor RTL Nieuws, het NOS Journaal en het Radio 1 Journaal.

Elektrische voertuigen en het laden hiervan zorgen voor andersoortige risico’s dan voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. In parkeergarages kan dit leiden tot brandgevaarlijke situaties, waarbij het voor de brandweer uiterst lastig is om veilig en effectief te kunnen optreden. Rosmuller: “Branden met elektrische voertuigen zijn moeilijker te blussen. Een zogeheten batterijbrand heeft een ander brandverloop en zo'n brand laait vaker opnieuw op.”

Publicatie Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen

Omdat de ontwikkeling relatief nieuw is, zijn er nog geen richtlijnen of regelgeving waaraan parkeergarages in het geval van elektrische voertuigen en laadpunten moeten voldoen. Toch zijn er wel degelijk maatregelen te nemen die de brandveiligheid in parkeergarages aanzienlijk verbeteren. Deze staan in de publicatie Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen die volgende week verschijnt.


Zie ook:

NOS

RTL

Radio 1

  • 2 juli 2020: Journaal (8.00 - 9.00 uur, 25.00 minuut)

NHNieuws

OOG TV

2 juli 2020: Brandveiligheid parkeergarages ondermaats bij elektrische auto’s

 

Veelgestelde vragen

De Brandweer krijgt regelmatig vragen over de veiligheid van het parkeren en laden van elektrische auto’s in (ondergrondse) parkeergarages. Hier vind je de antwoorden op vragen die vaak worden gesteld.

Brandweeroptreden bij elektrische voertuigen

Voor een effectieve en veilige inzet van de brandweer bij incidenten met e-voertuigen zijn er een zakkaart en aandachtskaart beschikbaar.

Auto Laden Stekker

Delen