Basisprincipes van brandbestrijding: stop en denk na

  • Nederland
  • 09 november 2020

‘Samen met de bevelvoerder zijn we tot de conclusie gekomen dat als er bij aankomst meer tijd was genomen om de situatie te bekijken, er mogelijk toch signalen zouden zijn opgepikt waaruit zou blijken dat er meer aan de hand was dan een eenvoudige uitslaande slaapkamerbrand’, vertelt brandonderzoeker Joost Ebus.

‘Neem meer tijd. Stop en denk na’ is een van de basisprincipes van brandbestrijding. In dit filmpje vertellen lector Ricardo Weewer, onderzoeker Hans Hazebroek en brandonderzoeker Joost Ebus wat het je oplevert als je wat meer tijd neemt en goed kijkt en luistert wanneer je aankomt bij een incident. Ricardo Weewer: “Uit ons onderzoek naar commandovoering is gebleken dat er valkuilen zijn als je als bevelvoerder, manschap of OvD onder tijdsdruk beslissingen moet nemen. Je ziet dan vaak niet alles. Door even tijd te nemen en diep adem te halen en nog eens te kijken zie je vaak meer en dat kan een heleboel van die valkuilen verminderen.”

Tips voor de bevelvoerder

Hans Hazebroek heeft een aantal concrete tips voor bevelvoerders. ‘Maak tijdens het aanrijden naar een incident niet direct een concreet plan, maar bedenk welke scenario’s er mogelijk zouden zijn en wat dat dan zou kunnen betekenen. Doe op de plaats incident eerst een goede buitenverkenning. Kijk zelf goed, maar luister en kijk ook naar je ploeg. Brandweer is teamwerk. Bij het verzamelen van feiten, het vormen van een beeld en het nemen van een besluit hebben we elkaar misschien nog wel het hardst nodig.’

Maand van de basisprincipes van brandbestrijding

Deze kennisclip is onderdeel van in totaal vier clips, die we de komende weken delen. De hele maand november besteden Brandweer Nederland en het IFV uitgebreid aandacht aan de Basisprincipes van brandbestrijding. De basisprincipes bestaan uit vijf eenvoudige en praktische vuistregels voor het veilig en effectief bestrijden van gebouwbranden. Ze zijn twee jaar geleden geïntroduceerd en vorig jaar vastgesteld door de Programmaraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland.

Volg ons op www.basisprincipesvanbrandbestrijding.nl

Delen