Basisprincipes van brandbestrijding: de buitenverkenning

  • Nederland
  • 16 november 2020

'We hebben ervoor gekozen om eerst een hele goede buitenverkenning te doen, om vast te stellen: waar zit die brand nou eigenlijk? Dit heeft ertoe bijgedragen dat het pand niet volledig is afgebrand, maar voor een groot deel bewaard is gebleven. Met als gevolg dat de boer een aantal maanden later weer open kon met zijn bedrijf', vertelt bevelvoerder Herko van Veen.

De buitenverkenning is een van de basisprincipes van brandbestrijding. In dit filmpje vertelt lector Ricardo Weewer waarom het zo belangrijk is om eerst een goede buitenverkenning te doen en daarna pas de inzetkeuze te doen. Bevelvoerder Herk van Veen vertelt hoe de buitenverkenning hem heeft geholpen bij de bestrijding van een brand in een kippenschuur: 'Nadat we de verkenning hadden gedaan en gezien hadden dat er heel veel vuur in zat en dat er overal uit het pand rook kwam, waren we bang dat de schuur helemaal zou afbranden. We hebben toen besloten om alles dicht te zetten en eerst een defensieve inzet te doen.'

Drie vragen beantwoorden tijdens de buitenverkenning

Ricardo Weewer: “Het doel van de buitenverkenning is om de brandruimte van buiten te vinden en de brand van buiten te blussen. Dat is het meest effectief en ook het veiligste. Tijdens de buitenverkenning beantwoord je drie vragen:

  1. Waar zit de brand?
  2. Kan ik er (van buitenaf) bij?
  3. Heb ik voldoende water?

Als het antwoord op alle drie de vragen ‘ja’ is, kun je hem van buiten blussen. Is er eentje ‘nee’, dan kun je de brand niet van buitenaf blussen en moet je dus naar een andere oplossing zoeken.”

Maand van de basisprincipes van brandbestrijding

Deze kennisclip is onderdeel van in totaal vier clips, die we deze weken delen. De hele maand november besteden Brandweer Nederland en het IFV uitgebreid aandacht aan de Basisprincipes van brandbestrijding. De basisprincipes bestaan uit vijf eenvoudige en praktische vuistregels voor het veilig en effectief bestrijden van gebouwbranden. Ze zijn twee jaar geleden geïntroduceerd en vorig jaar vastgesteld door de Programmaraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland.

Volg ons op www.basisprincipesvanbrandbestrijding.nl

Delen