Steunpunt Brandweer

Als hulpverlener zelf hulp vragen?

  • Nederland
  • 13 april 2020

Het coronavirus houdt ons land in de greep. De maatschappelijke impact is gigantisch en veel mensen werken sinds vorige week thuis. Dat geldt niet voor ons, wij staan altijd 24 uur per dag paraat. De brandweer is een van de vitale beroepsgroepen. Dat vraagt veel van ons.

We staan paraat, verlenen hulp, redden en blussen. Maar we zijn ook onderdeel van een samenleving waarin persoonlijk contact nu zoveel mogelijk moet worden vermeden, juist om anderen en onszelf te beschermen en daarmee levens te redden. Deze situatie kan veel van je vragen. Als hulpverlener en als mens. Sommige inzetten kunnen een grote impact op je hebben. Heb je hulp nodig of behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je contact opnemen met het Landelijk Steunpunt Brandweer.

Bereikbaarheid

Ondanks het coronavirus en de drastische maatregelen die in Nederland getroffen worden blijft het Steunpunt Brandweer telefonisch en via de mail acht uur per werkdag bereikbaar voor (oud)brandweermensen en hun partners en gezinsleden. Zij kunnen via het piket altijd een beroep doen op maatschappelijk werk van De Basis.

Steunpunt Brandweer

Het Steunpunt Brandweer is een landelijk loket waar maatschappelijk werkers van Stichting de Basis voor je klaar staan. Steunpunt Brandweer vormt een aanvulling op de collegiale ondersteuning op de werkvloer in jouw regio en biedt aanvullende ondersteuning, advies en gespecialiseerde hulp bij psychosociale problemen. Deze organisatie heeft veel ervaring met het bieden van hulp aan (oud-)geüniformeerden die in hun werk te maken hebben of hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen. Zij bieden een luisterend oor, beantwoorden je vragen en bekijken samen met jou wat er nodig is om van je klachten af te komen.

Opvang en nazorg

Sommige inzetten kunnen een grote impact op je hebben.

Nazorg-steunpunt omslagfoto

Folder Opvang en nazorg

Na traumatische gebeurtenissen tijdens je werk kun je ondersteuning vinden bij collegiale opvang (BOT/COT/TCO) in jouw regio.

Delen