Uniforme uitstraling kleding Brandweer

  • Nederland
  • 21 juni 2019

Vandaag heeft de RBC gekozen voor een uniforme uitstraling van de Brandweerkleding door in te stemmen met een nieuw operationeel uniform ter vervanging van het huidige kazernetenue en de landelijke huisstijl van de uitrukkleding. Naast modernisering is bij het operationeel uniform nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheden om de kleding te kunnen inzetten voor licht repressief optreden. Hierdoor kan de arbeidsbelasting bij zogenoemde laag-risico taken verlaagd worden.

Portefeuillehouder RBC Hans Zuidijk legde vandaag beide besluiten voor aan de RBC en unaniem stemde de leden in met de voorstellen. ‘Aspecten waar we naar hebben gekeken zijn uniformiteit, draagcomfort, moderniteit en duurzaamheid. Uiteraard zijn de Arbo-technische eisen ook meegenomen: de pakken moeten bovenal veilig zijn’, aldus Zuidijk.

Laag-risico taken

In de voorbereiding is door de projectgroep Operationeel Uniform een risicoanalyse uitgevoerd om te bepalen voor welke laag-risico taken het uniform geschikt moet zijn. Het PRIB heeft de lijst met taken inmiddels onderschreven. Voorbeelden van deze taken zijn bijvoorbeeld dienstverlening en assistentie ambulance. Daarbij geldt dat de omstandigheden bepalend blijven voor de leidinggevende om te beslissen welke kleding er gedragen wordt.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Landelijke levering via het IFV

Voor de levering van het operationeel uniform heeft de RBC het IFV de opdracht gegeven dit voor alle 25 regio’s te gaan verzorgen. De overgangstermijn is gesteld op 5 jaar en de eerste uniformen worden vanaf de zomer 2020 geleverd. De komende zomerperiode worden alle 25 regio’s bezocht om de regionale behoefte te inventariseren en de planning voor de komende 5 jaar te maken.

Ook voor de uitrukkleding ziet de RBC schaalvoordelen bij gezamenlijke inkoop en heeft het IFV daarom gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor gezamenlijke aanbesteding.

Bescherming ontwerp

Het ontwerp van het operationeel uniform volgt het beeldmerk dat is ontwikkeld in de regio Haaglanden. Om het ontwerp landelijk te kunnen beschermen, zijn de rechten van het ontwerp inmiddels overgedragen aan het IFV. Het basispakket (in een heren- en dameslijn) bestaat uit: broek, polo lange en korte mouw, jas/jack, onder-shirt, hoofddeksel, riem, schoenen en sokken.

Zie ook: RBC: Nieuw operationeel uniform voor de brandweer

Delen