Periodiek Preventief Medisch Onderzoek

Pilot steptest PPMO start januari 2020

  • Nederland
  • 09 december 2019

In januari starten vier regio’s een pilot met een steptest voor de functie-eis energetische piekbelasting bij het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO). De pilot vindt plaats in de regio’s Zuid-Limburg, Zeeland, Gelderland-Midden en Groningen. Deze regio’s stoppen gedurende de pilot met de traplooptest en/of stairmastertest. Op 27 november is dit in het Landelijk Overleg Brandweer Arbeidsvoorwaarden (LOBA) besloten.

De steptest wordt in sporttenue uitgevoerd op een stapbankje van 25 cm hoog. In drie maal een blok van drie minuten wordt, in een voorgeschreven ritme, op- en afgestapt. Tijdens de test wordt de hartslagfrequentie gemeten. Met de uitkomsten van de test wordt een schatting van de maximale zuurstofopname gemaakt, wat een goede maat is voor de fysieke fitheid van deelnemers.

Pilot

Tijdens de pilot van drie tot vier maanden wordt onderzocht of de test praktisch toepasbaar is voor de brandweer en of de keuringsarts het resultaat kan meenemen in zijn of haar advies. Ook worden de ervaringen van de deelnemers in kaart gebracht. Uiteindelijk vindt in elke regio een evaluatiegesprek plaats waarin wordt bepaald of de pilot geslaagd is. Indien de vier regio’s positief zijn, wordt een voorstel gemaakt om de steptest definitief in te voeren als onderdeel van PPMO. In de pilotregio’s geldt de steptest als rechtsgeldig onderdeel van de keuring. Alleen het eigen personeel van de veiligheidsregio doet mee aan de pilot.

Vervolg

Een begeleidingsgroep vanuit het LOBA met vertegenwoordiging vanuit de vakorganisaties begeleidt de pilot. Hoe de pilot is ervaren in de regio’s wordt naar verwachting in mei 2020 bekend. Op basis van die uitkomsten wordt dan een voorstel gemaakt om de steptest al dan niet definitief in te voeren bij de brandweer in Nederland.

(foto: freestockphoto.com)

PPMO

Een deur forceren, een slang uitrollen, met een brandslang over je schouder de ladder op terwijl het buiten dertig graden is. Met volle bepakking door een tunnel kruipen, over obstakels klimmen of een persoon redden. Als brandweerman of -vrouw kom je dit tijdens incidenten en oefeningen tegen.

Delen