MBO-studenten aan de slag met brandveiligheid

  • Nederland
  • 28 mei 2019

‘Door het integreren van het keuzedeel brandveiligheid leren de MBO-studenten over brand, brandgedrag en brandpreventieve maatregelen. Deze kennis kunnen de studenten in de toekomst toepassen bij het ontwerp en bouwen van objecten. Dat komt de bouw ten goede maar ook de brandveiligheid’, vertelt Laurens Welberg, projectleider vanuit Brandweer Nederland, enthousiast over het nieuwe MBO-keuzedeel Brandveiligheid.

Studenten van de opleiding Middenkader bouw (niveau 4) van ROC van Twente testten op donderdag 23 mei in de praktijk hoe brandwerende materialen zich gedragen bij brand. Dit deden ze in het kader van het nieuwe MBO-keuzedeel Brandveiligheid, dat in samenwerking tussen Brandweer Twente, het innovatieplatform Pioneering en het ROC van Twente is ontwikkeld.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Voor het hele land

Door de samenloop van diverse initiatieven in Twente is hier het eerste MBO keuzedeel Brandveiligheid tot stand gekomen wat als voorbeeld kan dienen voor andere MBO opleidingen in het land. In het keuzedeel Brandveiligheid wordt 240 uur gelijkmatig verdeeld over theorie, praktijk en zelfstudie. Studenten kregen de afgelopen periode op verschillende locaties in het land onder andere les van professionals uit de branche.

Praktijk

Indrukwekkend hoeveel bedrijven hebben meegewerkt’, aldus John van der Vegt, voorzitter College van Bestuur van ROC van Twente. Hij benadrukt hiermee de waarde van samenwerken met partners aan een gezamenlijke opgave. En waarom vinden de studenten het belangrijk? ‘In de les leer je eigenlijk alleen maar theorie, maar in dit keuzedeel leer je hoe het er bij brand in de praktijk aan toe gaat,’ vertelt Daniëlla, een van de studenten. ‘Want brand is brand, dat heb je niet in de hand‘, rijmt ze lachend.


Programma RemBrand en de Uitvoeringsagenda

Brandveiligheid in het technisch onderwijs maakt deel uit van het programma RemBrand van Brandweer Nederland dat weer onderdeel is van de Uitvoeringsagenda. Brandveiligheid is een coproductie en bestaat uit vele verschillende schakels en partijen. De kwaliteit van bouwwerken en vroegtijdig aandacht voor brandveiligheid is één van die schakels waarin onder andere de installatiebranche en onderwijsaanbieders een rol hebben. Hoe beter we aan de voorkant van de keten de (aandacht voor) brandveiligheid kunnen vergroten, hoe minder we met branden, slachtoffers en schade aan de achterkant worden geconfronteerd.

Samen ambities waarmaken

Als brandweer spelen we in op de veranderende samenleving. Hoe we dit doen lees je op deze pagina.

Uitvoeringsagenda-Werk-in-uitvoering.jpg

Delen