Mbo-studenten aan de slag met brandveiligheid

  • Nederland
  • 04 april 2019

Studenten van de opleiding Laboratorium van het Summa college in Eindhoven werden gisteren verrast met een incident in de klas. Dit om te testen wat zij hebben opgestoken van de pilot met het lesmateriaal ‘Uit de brand!’. Het lesmateriaal is ontwikkeld door Codename Future, een uitgever van lesmateriaal voor het mbo-onderwijs, in samenwerking met Brandweer Nederland.

Tijdens de middag maakten de jongeren kennis met het thema brandveiligheid door het volgen van verschillende workshops. In de workshops werd een casus onder de loep genomen, gingen zij in gesprek met een brandwondenslachtoffer en moesten zij zien te ontsnappen uit een met rook gevulde container d.m.v. een VR-bril. De jongeren hebben veel opgestoken van de dag. Dit waren enkele reacties: ‘Ik ga thuis vertellen wat ik vandaag geleerd heb zodat mijn huisgenoten ook veiliger zijn.’ En ‘Ik ga na vandaag meer rookmelders ophangen.’

Zelfredzaamheid

'Minder branden, minder slachtoffers, minder schade' is de doelstelling waaraan Brandweer Nederland samen met partners invulling geeft. Eén van de initiatieven is het ontwikkelen van les- en leerstof voor het mbo-onderwijs. ‘Het lesmateriaal Uit de brand! Voor mbo-studenten maakt jongeren bewust van de gevaren en gevolgen van brand’, vertelt projectleider Laurens Welberg van Brandweer Nederland. Twee interactieve lessen stimuleren jongeren na te denken over brandveiligheid en helpen om hun zelfredzaamheid te vergroten. Met dit lesmateriaal leren jongeren onder andere een brand te voorkomen, te beperken, te bestrijden en medeburgers in veiligheid te brengen. Deze succesvolle lesmethode heeft een bereik van 100.000 studenten per jaar. Het Ministerie van J&V heeft de ontwikkeling van dit lesprogramma financieel mogelijk gemaakt.

Op de website van Codename Future vind je meer informatie over het lesmateriaal 'Uit de brand!'.

 

Delen