CTIF Fire Investigation

  • Nederland
  • 24 mei 2019

Vierentwintig brandonderzoekers uit dertien verschillende Europese landen wisselden twee dagen lang kennis en ervaring met elkaar uit. ‘Brandonderzoek is in Nederland een jonge discipline en we willen graag leren van landen die dit al langer doen. De lessen die zij hebben geleerd in hun ontwikkeling helpen ons om verder door te ontwikkelen. Het opbouwen van dit internationale netwerk is belangrijk’, vertelt Ymko Attema, vakgroep voorzitter brandonderzoek.

Woensdag 22 en donderdag 23 mei was Nederland gastland voor de CTIF Fire Investigation (CTIF FI) netwerkbijeenkomst. László Bérczi, voorzitter CTIF FI: ‘Vier jaar geleden had ik het idee om een netwerk van brandonderzoekers in Europa op te zetten onder de CTIF. Met het doel om van elkaar te leren hoe we met brandonderzoek niet alleen de brandoorzaken vinden, maar om de geleerde lessen te gebruiken om de brandpreventie en brandbestrijding verder te ontwikkelen en te verbeteren. De overkoepelende CTIF organisatie gaf akkoord en in 2017 hadden we onze eerste bijeenkomst in Budapest.’

Kijkje in andermans keuken

De bijeenkomst startte woensdag op de Twente Safety Campus met een uitleg over het doel van brandonderzoek van Brandweer Nederland, de organisatie hiervan, de scholing en wat er de afgelopen tien jaar is bereikt (zie ook Leren door brandonderzoek). Vervolgens gaf elke vertegenwoordiger van een land een korte pitch over zijn/haar ervaringen en resultaten als brandonderzoeker. Ymko: ‘Het is goed om niet alleen met je eigen werk en inhoud bezig te zijn. Het is belangrijk om ook om je heen te kijken wat anderen doen en hoe ze dat doen, ook in het buitenland.’
(tekst gaat verder onder de foto's)

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Workshops

In de workshop Nieuwe generatie brandonderzoek konden de deelnemers ervaren hoe brandonderzoek kan worden getraind door middel van Virtual Reality. In de afgelopen jaren zijn over de hele wereld foto’s van praktijkcasussen verzameld en als scenario’s omgebouwd. Op deze manier kunnen de brandonderzoekers worden bijgeschoold in het vinden van een oorzaak van de brand en het brandverloop, zonder dat er daadwerkelijk een uitgebrand gebouw hoeft te worden betreden. In het brandonderzoekshuis op de Twente Safety Campus kregen de deelnemers uitleg over de manier waarop wij in Nederland de brandonderzoekers van de brandweer opleiden. Ook konden ze meekijken met studenten van de opleiding Forensic Science van Saxion Hogeschool in Enschede die praktijkexperimenten uitvoeren voor hun studie.

Brandverloop en rookverspreiding

De workshop 'Burn to learn' gaf inzicht hoe er wordt geleerd van onderzochte branden. Om te begrijpen hoe sommige branden zijn verlopen, wordt op kleine schaal de situatie nagebouwd en bekeken hoe de brand verloopt. In deze workshop kwam de invloed van isolatiemateriaal op een brand aan bod. De internationale bijeenkomst werd donderdagochtend afgesloten in Arnhem bij het IFV. Hier werden de deelnemers meegenomen in de afgeronde en lopende onderzoeken van het kennisinstituut over brandverloop en rookverspreiding.


Samenwerking

De CTIF Fire Investigation Group streeft naar verdere samenwerking tussen brandexperts, om resultaten van brandonderzoek op internationaal niveau te delen en uit te wisselen en om voordelen te behalen voor professionele diensten en experts.

Opmerkelijkheden:

 

  • In Finland is het wettelijk bepaald dat de brandweer brandonderzoek doet. Voor de opleiding van brandonderzoekers zijn zij nu bezig met het ontwikkelen van een onlinetraining (vergelijkbaar met ons ELO systeem) met scenario’s.
  • In onze buurlanden heeft brandonderzoek nog een ontwikkeling te gaan. België is vorig jaar gestart met zogenaamde brandanalisten en hebben daaruit al een mooie collectie data van branden en enkele casussen verzameld. In Duitsland en Denemarken is brandonderzoek nog geen onderdeel van het werk van de brandweer. Al wordt er in Duitsland op de universiteit van Wuppertal wel veel aan onderzoek naar branden in materialen gedaan. Denk hierbij aan Lithium-Ion batterijen.
  • In Hongarije worden vanaf 2016 jaarlijks brandonderzoekswedstrijden gehouden. De winnaars van de regionale wedstrijden gaan naar de landelijke finale, waar ze getoetst worden op theoretische en praktijkkennis. De wens is om van landelijke naar internationale wedstrijden te groeien.
  • Naar aanleiding van de bijeenkomst in 2018 en de presentatie van onze Nederlandse collega’s waarin ze onder meer het casuïstiek boek lieten zien hebben de Tsjechen dit idee overgenomen. Op deze bijeenkomst deelden ze hun tweede casuïstiek boek uit.
  • Rusland heeft een grote collectie aan gegevens over autobranden. Hierin is onder meer te vinden welk type auto en welk soort oorzaak de brand had.


 

De volgende CTIF FI bijeenkomst wordt volgend jaar gehouden in Duitsland.

Brandonderzoek staat bij ons nog in de kinderschoenen, maar ik heb deze dagen heel veel gezien en geleerd van jullie wat ik kan gebruiken om het verder te ontwikkelen. Ik denk hierbij onder meer aan de wijze van opleiden van de brandonderzoekers die in Nederland wordt toegepast.

  • Kadi Laanemae (Estland) Kadi Laanemae (Estland)
  • 23 mei 2019 23 mei 2019

Delen