Zomernummer Brandweerkrant

Realistisch oefenen met terrorismescenario

  • Nederland
  • 21 augustus 2019

Een tourniquet aanleggen, reanimeren: het technisch medisch handelen wordt vaak onder de ideale omstandigheden in een leslokaal geoefend. Als er echt sprake is van een terrorismescenario, moeten de manschappen onder druk en met stress kunnen werken. Dat oefenden de collega’s van Gelderland-Zuid in het skillslab in Nijmegen.

Duidelijk is dat de veiligheidssituatie in Nederland verandert, zeker na de aanslag in Utrecht afgelopen maart. Om als hulpdiensten hierop voorbereid te zijn, zijn de brandweervoertuigen van Gelderland-Zuid uitgerust met zogenaamde traumakits. De oefenstaf heeft contact gezocht met Brandweer Amsterdam-Amstelland omdat zij al ervaring hebben met het oefenen onder meer realistische omstandigheden. Samen kwamen zij tot het idee voor het inrichten van een skillslab in Nijmegen.
(tekst gaat verder onder de foto)

Vakbekwaamheid

Oefenen en opleiden doen we op veel verschillende manieren, maar wel met hetzelfde doel: vakbekwaam worden en blijven. Warm of koud, samen of individueel, op locatie of vanuit huis, digitaal of klassikaal.

Brandweeronderwijs

Hoe het skillslab eruit ziet, lees je in de Brandweerkrant van Nederland.

 

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

Delen