Brandweerkrant van Nederland

Onderzoek Oudewater: op zoek naar antwoorden

  • Nederland
  • 03 juli 2019

Een uniek onderzoek met grote waarde voor de brandweer, gemeenten, woningcorporaties, zorgcorporaties en voor de wetgever. Veiligheidsregio Utrecht vertelt in het zomernummer van De Brandweerkrant waarom zij een belangrijke bijdrage leveren aan dit grootschalige onderzoek.

Het onderzoek dat plaatsvindt van 24 juni tot en met 5 juli is een mooie samenwerking tussen de Brandweeracademie van het IFV, Brandweer Nederland, het RIVM, gemeente Oudewater, Woningcorporatie de Woningraat en Veiligheidsregio Utrecht.
(tekst gaat verder onder de foto´s) 

Maatschappelijke impact

Hans Nederhoff, brandonderzoeker bij de VRU, over het onderzoek: ‘In dit type gebouwen met inpandige gangen is de invloed van rookverspreiding bijzonder groot. Daarnaast brengt het feit dat de bewoners vaak niet zelfredzaam zijn een lastige dynamiek met zich mee. Hierdoor is het noodzakelijk dat volledige verdiepingen en soms zelfs hele gebouwen moeten worden ontruimd. Omdat het vaak om kwetsbare bewoners gaat, hebben deze incidenten veel maatschappelijke impact. Denk bijvoorbeeld aan de branden in seniorencomplex de Notenhout in Nijmegen (2015) en woon-zorgcentrum ’t Heycop in Breukelen (2018). Door actief deel te nemen aan het praktijkonderzoek vergroten we onze kennis over dit type branden.’

Het volledige verhaal en meer artikelen door en voor de regio’s lees je in het zomernummer van de Brandweerkrant.

 

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

Delen