Brandweerkrant van Nederland

Cruciale doorbraak?

  • Nederland
  • 09 juli 2019

‘We weten dat brandveilig meubilair jaarlijks tien branddoden en honderd gewonden kan schelen. Plus alle schade en leed die daar nog bij komt kijken’, vertelt lector Brandpreventie René Hagen in de Brandweerkrant van Nederland.

Hagen baseert zich op vele jaren onderzoek, met name die uit zijn rapporten over fatale woningbranden. ‘Daarom proberen we al jaren meubelleveranciers en -producenten te overtuigen maatregelen te nemen. Cruciaal is dat ook de wet wordt aangepast. Brandweer Nederland trekt in dit traject samen op met de Brandweeracademie van het IFV.
(tekst gaat verder onder de foto´s)

Bedrijfsleven en wetgeving

Ikea Zweden verwacht dat zij binnen vijf jaar alle banken en stoelen brandvertragend gaat maken. Daarna volgen de matrassen. Als meer meubelleveranciers volgen, en daar ga ik vanuit, dan zetten we reuzestappen’, stelt René Hagen. ‘We gaan nu ook voor de hoofdprijs’, zegt Hilda Raasing namens Brandweer Nederland. ‘We willen niet alleen brandveilig meubilair en matrassen in de wetgeving krijgen, we moeten ook het bedrijfsleven zo ver krijgen hun meubels brandvertragend te maken. In heel Europa. En hoewel het een kwestie is van lange adem, glooit er hoop aan de horizon. Als dit lukt, kunnen we spreken van een cruciale doorbraak.’

Het volledige artikel en meer verhalen voor en door de regio’s lees je in de Brandweerkrant van Nederland.

 

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

"Drie minuten na het begin van een brand is het al niet meer leefbaar"

In het Eigen Huis Magazine (maart 2019) staat een uitgebreid interview met lector Brandpreventie René Hagen. Hij waarschuwt o.a. voor de brandgevaren van moderne huizen.

Samen ambities waarmaken

Als brandweer spelen we in op de veranderende samenleving. Hoe we dit doen lees je op deze pagina.

Uitvoeringsagenda-Werk-in-uitvoering.jpg
Blanco_650-x-650.png

Delen