Incidenten met zonnepanelen

Zonnige kopzorgen?

  • Nederland
  • 08 april 2019

Met de zomer in aantocht nemen de zonnige dagen toe. En daarmee ook de productie van zonne-energie. Vorig jaar was er een opvallend aantal branden in panden met zonnepanelen op het dak.

‘Branden met zonnepanelen zijn relatief nieuw. De maatschappij verwacht dat de brandweer het wel oplost als het fout gaat. Dat betekent dat wij ons samen met brandonderzoekers verder verdiepen in de oorzaken en de bestrijding van deze branden om goed en veilig te kunnen optreden’, zegt Jaap Molenaar van de Brandweeracademie.

Installatie

Brandonderzoeker Rinus Corbijn: ‘Vaak is er iets mis met de installatie van de panelen. Zoals bij een incident in Hulst (Zeeland). Daar was te weinig vrije ruimte tussen het paneel en de brandvrije ondergrond. Daarnaast waren niet de originele bevestigingsbeugels gebruikt. Het geplaatste dakfolie heeft brandklasse E en dat is zeer brandbaar. Tenslotte was het bevestigingsframe niet geaard.’

Het volledige verhaal met tips lees je in het lentenummer van de Brandweerkrant van Nederland. Daarnaast staan er in dit eerste nummer van 2019 nog veel meer interessante verhalen voor en door de regio’s.


 

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant.jpg

Delen