Brandweerploegen strijden om landskampioenstitels

 • Nederland
 • 27 augustus 2019

Afgelopen jaar namen maar liefst 585 brandweerploegen deel aan vier verschillende Klassen bij de Vaardigheidstoetsen van het ABWC. In september strijden de 29 overgebleven ploegen met elkaar om de kampioenstitels tijdens de landelijke finales van de brandweervaardigheidstoetsen.

De ploegen plaatsten zich het afgelopen jaar via verschillende voorrondes die door het hele land gehouden zijn. De beste korpsen van Nederland komen in actie tijdens de landelijke finales en moeten complexe incidenten bestrijden. Dit levert een mooi schouwspel op die zeker de moeite waard zal zijn om te bezoeken!

Kennis, kunde en kwaliteit

Al sinds 1946 organiseert het ABWC de vaardigheidstoetsen waar kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemende ploegen worden beoordeeld. Hierbij zijn factoren als stress en tijdsdruk een uniek element. De deelnemers en teams worden objectief beoordeeld door vakbekwame collega’s op meerdere elementen. De bevindingen van deze beoordelaars worden gerapporteerd op vastgestelde beoordelingslijsten. De ploegen worden beoordeeld op basis van de strategie en uitvoering zowel als team en als individuele deelnemer. Iedereen krijgt een puntenscore en een rapportage van hun inzet. Hierin staat wat de sterke en minder sterke punten waren tijdens de toets. De ploeg die de meeste punten behaald wordt landskampioen in zijn klasse. Ook dit jaar zijn er uitdagende scenario's voor de deelnemers uitgezet, welke zijn onderverdeeld in vier klassen:

Klasse Oppervlakteredding

Dit jaar werd de Klasse Oppervlakteredding in verband met de geringe belangstelling helaas voor de laatste keer georganiseerd. Op 7 september nemen zes ploegen in Vianen (Utrecht) deel aan de landelijke finale oppervlakteredding.

Speelvolgorde Postnaam

 1. VR-GELDERLAND-ZUID post MAURIK
 2. BRW-GOOI & VECHTSTREEK post NAARDEN
 3. VR-ZUID HOLLAND ZUID post NIEUW-LEKKERLAND
 4. VR-GELDERLAND-ZUID post OPHEUSDEN – 2
 5. VR-ROTTERDAM-RIJNMOND post BARENDRECHT – 2
 6. VR-FRYSLÂN ZUIDWEST groep BALK

Klasse TS-HD

Op 14 september vindt de landelijke finale klasse TS-HD plaats. In de Harskamp (Gelderland) strijden negen ploegen om deze titel. 232 ploegen streden in provinciale rondes en daarna in de gewestelijke rondes voor een plaats in de landelijke finale.

Speelvolgorde Postnaam

 1. BRW-GELDERLAND-MIDDEN post KOOTWIJKERBROEK
 2. VNOG post PUTTEN – 2
 3. BEDR-BRW DEFENSIE CLAS post A.S.K. – 2
 4. VNOG post ZUTPHEN
 5. BRW-BRABANT NOORD post RAVENSTEIN
 6. VR-BRABANT ZUID OOST post BAKEL – 4
 7. VR-ZUID HOLLAND ZUID post ‘S-GRAVENDEEL – 2
 8. VR-ZUID HOLLAND ZUID post ZWIJNDRECHT
 9. VR-GRONINGEN post LOPPERSUM

Klasse 112

Acht ploegen nemen op 21 september deel aan de landelijke finale klasse 112 in Maarn-Maarsbergen (Utrecht). In totaal namen 278 korpsen deel aan de drie voorrondes.

Speelvolgorde Postnaam

 1. BRW-GOOI & VECHTSTREEK post BLARICUM
 2. BRW-M.W.BRABANT post WERKENDAM – 2
 3. BRW-GELDERLAND-MIDDEN post HARSKAMP – 2
 4. VR-BRABANT ZUID OOST post BEST -3
 5. VR-ZUID HOLLAND ZUID post OUD-BEIJERLAND – 2
 6. VR-ZUID HOLLAND ZUID post NIEUW-BEIJERLAND
 7. VR-IJSSELLAND post HARDENBERG
 8. VR-ZEELAND post KOEWACHT

Hoofdklasse

69 ploegen gingen met elkaar de strijd aan voor een plek in de landelijke finale hoofdklasse. Uiteindelijk nemen zes ploegen deel aan de finale op 28 september in Schijndel (Brabant-Noord).

 1. BRW-M.W.BRABANT post DIESSEN
 2. VR-GELDERLAND-ZUID post NEERIJNEN WEST – 2
 3. VR-BRABANT ZUID OOST post DE BEERZEN – 2
 4. VRU-2 post COTHEN/LANGBROEK – 2
 5. BRW-AMSTERDAM/AMSTELLAND post AALSMEER
 6. VR-ROTTERDAM-RIJNMOND post DIRKSLAND

Over het ABWC

Het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) bevordert met het organiseren van vaardigheidstoetsen de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen. Want vakbekwaam blijven is zeker zo belangrijk als vakbekwaam worden.

Kijk voor meer info over het ABWC en de vaardigheidstoetsen op de website:

Vaardigheidstoetsen van start

25 februari 2019

Het nieuwe seizoen van de vaardigheidstoetsen staat op het punt om te beginnen. Op 9 maart zijn de eerste toetsen op verschillende plaatsen in Nederland. Voorzitter Jan van Amerongen vertelt vol trots dat er dit jaar maar liefst 585 ploegen deelnemen.

Delen