Rookstopper blijkt effectief

  • Nederland
  • 02 augustus 2018

De rookstopper is een tool die je helpt om de rook in het brandcompartiment te houden. Daardoor blijft er een vluchtweg rookvrij en kunnen mensen nog veilig geëvacueerd worden. Binnen Rotterdam-Rijnmond is de rookstopper inmiddels al enkele keren met succes ingezet.

Sinds enkele weken zijn zes kazernes uitgerust met een zogeheten Smoke Blocker, ofwel de Rookstopper. Dit als initiatief vanuit een zogeheten proeftuin om een innovatie of idee van een collega in de praktijk te testen.

In de praktijk

Brandweerman Eus Heugens: ‘Op de kazerne Frobenstraat ligt de rookstopper sinds korte tijd op de tankautospuit. We hebben de rookstopper nu een paar keer gebruikt. Bijvoorbeeld bij een kelderbrandje en een brandje in een industrieel pand. Daarbij hebben we de stroming van rook kunnen blokken. Door deze inzetten ben ik  ontzettend enthousiast geworden over de rookstopper. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de aanvalsploeg het moet meeslepen. Daar staat tegenover dat je de zuurstoftoevoer beperkt, je veilig vluchten mogelijk maakt en rookschade beperkt.’
(tekst gaat onder de foto's verder)

Bijzonder succesvol

Met name het resultaat van het gebruik van de rookstopper bij een brand op 15 mei in een studentenhotel aan de Willemskade in Rotterdam was opzienbarend. Bij deze brand zorgde de inzet van een rookstopper er voor dat rookverspreiding door het pand grotendeels werd voorkomen. Ook later die week zorgde het gebruik van een rookstopper bij een grote brand in Schiedam er voor dat de rook beperkt bleef tot de brandverdieping.


Het volledige artikel over de rookstopper en andere verhalen door en voor de regio’s lees je in het zomernummer van de Brandweerkrant van Nederland. De digitale versie lees je hieronder. Op de koffietafels in alle posten in het land kun je een gedrukt exemplaar vinden.

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant.jpg

Delen