Ondersteuning incidentbestrijding

Robots en drones hebben de toekomst

  • Nederland
  • 03 januari 2018

Hoe kunnen we robots een ondersteunende rol geven in de incidentbestrijding? Dat was de centrale vraag voor de Gezamenlijke Brandweer bij het afsluitingsevent van het Europese TRADR-project. Het project gaat voornamelijk over intelligente robots en drones die met behulp van augmented reality (AR) met elkaar communiceren.

De Gezamenlijke Brandweer werkt in het TRADR-project (Long-Term Human-Robot Teaming for Robot Assisted Disaster Response) samen met een aantal Europese universiteiten (waaronder Delft) en brandweerkorpsen uit Duitsland en Italië.

In de praktijk

Bij het event kwam een aantal ‘end-users’ aan het woord, zoals Martijn Zagwijn van Brandweer Twente. Hij vertelde over de pilot in Twente waarbij drones worden gebruikt in de incidentbestrijding. Ook Hauke Speth van de brandweer in  Dortmund vertelde over hoe drones in de nabije toekomst kunnen helpen bij incidentbestrijding. Hij ging daarbij ook in op de techniek.

 

Demonstraties

Na de lezingen kregen de bezoekers verschillende demonstraties te zien. Ze zagen hoe de robots tijdens een incident te werk gaan. Hoe omzeilen ze obstakels of hoe gaan ze deze te lijf? De aanwezigen konden op die manier met eigen ogen zien hoe effectief robots kunnen zijn.

 


 

Dit artikel verscheen eerder in de Brandweerkrant van Nederland

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

Delen