Hennepkwekerijen in woningen risico voor omwonenden

  • Nederland
  • 01 maart 2018

Om de veiligheid van omwonenden van hennepkwekerijen te verbeteren moeten publieke en private partijen samenwerken en maatregelen nemen om onveilige woonsituaties als gevolg van hennepteelt te voorkomen. Het illegale karakter van hennepteelt mag voor partijen geen reden zijn om het probleem niet aan te pakken. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport “Omgevingsveiligheid hennepkwekerijen” dat vandaag is gepubliceerd. 

65 woningbranden door hennepteelt

In Nederland is hennepteelt niet toegestaan. Toch zijn er volgens de Onderzoeksraad naar schatting 10.000 tot 30.000 hennepkwekerijen. Een groot deel van deze hennepkwekerijen bevindt zich in woningen en veroorzaakt veiligheidsrisico’s voor omwonenden. Jaarlijks wordt bij 4.500 van de 6.000 ontmantelde hennepkwekerijen een gevaarlijke situatie aangetroffen door overbelasting van de elektriciteit. Per jaar wordt er € 200 miljoen aan energie illegaal afgetapt en zijn er, volgens de Onderzoeksraad, ten minste 65 woningbranden als gevolg van hennepteelt. De Onderzoeksraad vindt dit zorgwekkend en vond aanleiding om onderzoek te doen naar de veiligheidsrisico’s voor omwonenden van hennepkwekerijen.

Animatie

Het onderzoeksrapport kun je downloaden op de website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een animatiefilm gemaakt naar aanleiding van het onderzoek. 

Delen