Onderzoek naar nieuwe brandveilige bouwmaterialen

  • Nederland
  • 11 juli 2018

Tegenwoordig wordt in de bouw gewerkt met steeds meer verschillende isolatiematerialen. Materialen die niet alleen goed isoleren, maar ook beter zijn voor het milieu. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar helaas blijken deze materialen vaak ook erg brandbaar.

Daarom start de TU Eindhoven (TU/e) - samen met de Brandweeracademie, Brandweer Nederland en een aantal bedrijven - een project om nieuwe materialen te ontwikkelen met extreem goede brandwerende kwaliteiten, die duurzaam zijn qua productie en goedkoop.
Dit project richt zich vooral op zogenaamde geopolymeren. Deze stoffen hebben een moleculaire structuur die lijkt op die van plastic. Maar waar de kern van plastic polymeren van organische oorsprong is, is het bij geopolymeren van mineralogische oorsprong. Geopolymeren lijken in de praktijk veel op cement.

Voordelen

Een belangrijke eigenschap is dat geopolymeren een ongekend hoge brandwerendheid hebben, veel hoger dan beton van normaal cement. Daarnaast is er tijdens de productie veel minder CO2-uitstoot.

Meer weten? Lees dan verder op de website van het IFV: Brandweer, universiteit en bedrijfsleven ontwikkelen goedkopere en duurzame brandveilige bouwmaterialen.

Delen