Nederlandse deelname aan Deens Brandweercongres

  • Nederland
  • 30 augustus 2018

Diversiteit, brandveilig leven en Business Intelligence. Een aantal onderwerpen die ook hoog op de agenda staan bij de Deense, Zweedse, Finse en Britse brandweer. Dat bleek deze week tijdens het tweedaagse Brandweercongres in Denemarken waar een aantal collega’s namens Brandweer Nederland aan deelnamen.

Tijdens dit tweedaagse congres in Odense werden kennis en ervaringen gedeeld. Opvallend waren de overeenkomsten wat betreft de brandweerorganisatie, de mensen… en het weer.

Brandveilig leven en gedragsverandering

Jet Vroege nam de Denen mee in de wereld van de gedragsverandering en Brandveilig leven. Jet heeft geprobeerd de Denen zover te krijgen om voortaan staand op een been hun tanden te poetsen. Aan de hand van dit ludieke voorbeeld maakte Jet de vertaling naar Brandveilig leven en gaf ze zes tips om het gedrag van mensen te kunnen veranderen.
(tekst gaat verder onder foto)

Business Intelligence

Olav Strotmann deelde de ervaringen die Rotterdam-Rijnmond heeft opgedaan met Business Intelligence. Hij liet zien dat we als brandweer over heel veel data beschikken. Die data zorgt voor informatie en kennis. Met diverse voorbeelden toonde Olav dat we als brandweer de vele data kunnen omzetten in wijsheid die onze vaak aanwezige onderbuikgevoelens bevestigen of juist ontkrachten.

Koken versus schoorsteenbranden

Zo weten we bijvoorbeeld dat koken in de top 3 staat van brandoorzaken. Als je vervolgens bedenkt hoeveel kookactiviteiten er per dag plaatsvinden, dan kun je concluderen dat koken een relatief veilige activiteit is. Schoorsteenbranden staan lager op de lijst van brandoorzaken. Maar als je het aantal schoorsteenbranden afzet tegen het aantal woningen met een openhaard of kachel, dan zouden we misschien juist meer energie moeten steken in veilig stoken.

Internationale samenwerking

De Britse en Zweedse collega’s gaven een mooie inkijk in hun ervaringen met diversiteit in hun organisatie. Successen en struikelblokken kwamen in een boeiend debat op tafel. Tot slot was er een overleg over hoe de landen op het gebied van onderzoek nog beter kunnen samenwerken. Want ook hier werd weer duidelijk dat we allemaal werken aan het zelfde doel: minder branden, minder slachtoffers, minder schade.

Internationaal versterkt nationaal

Brandweer Nederland initieert, onderhoudt en versterkt haar internationale betrekkingen met collega-brandweerorganisaties, ministeries en de Europese Unie om zo bij te dragen aan een veiligere wereld. Hiervoor is het Programmaoverleg Internationaal opgericht.

world-PIXABAY_ROOD_1920.jpg

Delen