Intensieve samenwerking over regionale grenzen

  • Nederland
  • 09 januari 2018

De vier veiligheidsregio’s Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland, samen District Noordwest (NW4), werken op diverse vlakken nauw samen. Om de burger snel de beste hulp te kunnen bieden, rukken de regio’s al langer uit over elkaars ‘operationele grenzen’. In 2018 gaan ze ook de meldkamers samenvoegen.

Stap voor stap werd al eerder met diverse brandweervoertuigen en specialisten over de grenzen van de regio uitgerukt. Na Gevaarlijke Stoffen, Redvoertuigen, Hulpverleningsvoertuigen en Waterongevallen zijn nu de Tankautospuiten aan de beurt. In 2018 gaan de meldkamers van Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord samen. De meldkamer van Amsterdam-Amstelland blijft bestaan.
(tekst gaat onder de video verder)

Dezelfde werkwijze

Het bieden van hulpverlening over de regiogrenzen en het samengaan van de meldkamers hebben een wisselwerking. Om uitrukken over de grenzen goed te faciliteren, gaan we op dan ook op belangrijke gebieden hetzelfde werken. Denk aan noodprocedures, pagerteksten, inzetvoorstellen voor bijvoorbeeld voertuig te water, opschaling en uitruk op maat. Ook moeten de systemen van de meldkamers met elkaar kunnen ‘praten’ en daarvoor moet iedereen dezelfde taal spreken: denk aan ploegnamen, voertuignamen, etc.


Dit artikel verscheen eerder in de Brandweerkrant van Nederland

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant.jpg

Delen