Méér dan ‘alleen’ financiële steun in moeilijke tijden

  • Nederland
  • 31 januari 2018

Als brandweermensen zijn we dagelijks zo gefocust op het helpen van slachtoffers, dat we soms bijna zouden vergeten dat we ook zélf slachtoffer kunnen worden. Denk daarbij niet alleen aan het risico op ongevallen maar ook aan ernstige ziektes of financiële problemen.

Het Felixfonds zet zich in voor (oud-)brandweermensen en voor hun gezinnen en nabestaanden als ze buiten hun schuld om worden getroffen door tegenspoed.

Steun in de breedste zin van het woord

Voorzitter Hans de Ruiter: ‘Het Felixfonds kan financiële steun bieden in moeilijke tijden, voor zover wettelijke regelingen en verzekeringen hierin niet voorzien. Daarnaast maakt het fonds zich sterk om bij te dragen aan het vervullen van laatste levenswensen van (oud-)brandweermensen. Van een korte vakantie met het gezin tot het samen bijwonen van een voetbalwedstrijd of concert. Simpelweg omdat deze mensen, die vaak jarenlang hun leven op het spel hebben gezet voor anderen, dit verdienen. Dát is waar het Felixfonds het allemaal voor doet.’

Ván brandweermensen, vóór brandweermensen

Hans vertelt verder over het indienen van hulpverzoeken: ‘Iedere commandant kan in alle discretie bij het Felixfonds een verzoek indienen om een van zijn mensen te helpen. Dit kan zowel voor beroeps als vrijwilligers als voor hun gezinnen en nabestaanden. Het bestuur neemt dit verzoek vervolgens in anonimiteit in behandeling. De laatste jaren zijn veel aanvragen gehonoreerd. Daardoor hebben we veel mensen geluksmomenten kunnen bezorgen. Het Felixfonds is een stichting die beschikt over middelen die verkregen worden uit rentes, schenkingen, en donaties. Juist die donaties liggen ten grondslag aan het oorspronkelijke uitgangspunt van het Felixfonds: van brandweermensen, vóór brandweermensen.’

Hulp

Wil je ook collega’s in nood helpen? Kijk voor meer informatie over het indienen van hulpverzoeken of voor het doen van donaties op www.felixfonds.nl.


Dit artikel verscheen eerder in de Brandweerkrant van Nederland

Delen