Als hulpverlener hulp vragen

De keerzijde van ons vak

  • Nederland
  • 08 november 2018

Het kan ons allemaal overkomen… Dat blijkt wel uit de verhalen van Cor en Ronald. Bij de brandweer kom je in veel verschillende situaties terecht. Sommige gebeurtenissen hebben een grote impact die zelfs jaren later nog van invloed zijn op je dagelijkse leven. Oud-collega’s Cor en Ronald delen in een aangrijpende film wat deze ervaringen met ze heeft gedaan en hoe ze daarmee zijn omgegaan. 

Na ieder ingrijpend incident kun je ondersteuning vinden bij collegiale opvang in jouw regio (BOT/COT/TCO). Aanvullend hierop is er het landelijk Steunpunt Brandweer. Bij dit steunpunt krijg je op een laagdrempelige manier contact met een gespecialiseerd maatschappelijk werker van Stichting de Basis. Zij bieden een luisterend oor, beantwoorden je vragen en bekijken samen met jou wat er nodig is om van je klachten af te komen. Een hulptraject wordt in jouw eigen vertrouwde omgeving aangeboden.
(tekst gaat onder de video verder)

Als hulpverlener hulp vragen

Misschien ervaar je een drempel om jouw vragen en zorgen over psychosociale klachten bespreekbaar te maken. Je kunt altijd terecht bij het Steunpunt Brandweer. Dat kan in overleg met de collegiale ondersteuners of je leidinggevende maar je kunt ook altijd zelf contact opnemen met het Steunpunt Brandweer. Je hebt geen doorverwijzing nodig. Vaak openbaren psychosociale klachten zich pas na jaren. Mogelijk werk je dan al niet meer bij de brandweer. Daarom is het Steunpunt Brandweer er ook voor oud-collega’s. Ook familieleden en naasten kunnen met vragen en zorgen bij dit landelijke loket terecht. Daarnaast is het steunpunt bereikbaar voor collega’s, leidinggevenden, collegiale en professionele ondersteuners die zich zorgen maken over een medewerker en op zoek zijn naar tips of adviezen.

Cijfers

Het Steunpunt Brandweer is nu twee jaar operationeel.
In die periode zijn 247 hulp- en informatievragen beantwoord. Daaruit volgden 64 hulptrajecten.

Voor wie?

Het Steunpunt Brandweer is er voor:

  • Brandweermedewerkers en/of hun familieleden die op zoek zijn naar gespecialiseerde psychosociale hulp.
  • (Oud-)brandweermedewerkers en/of hun familieleden, die minder of niet meer in contact staan met de werkvloer.
  • Brandweermedewerkers die binnen de eigen organisatie of in de reguliere gezondheidszorg een drempel ervaren om hulp te zoeken.
  • Collega's, leden van collegiale opvangteams, professionele ondersteuners en leidinggevenden die zich zorgen maken en op zoek zijn naar tips of adviezen.

Opvang en nazorg

Sommige inzetten kunnen een grote impact op je hebben.

Nazorg-steunpunt omslagfoto

Delen