Cijfers bekend

Het Steunpunt Brandweer: laagdrempelig, onafhankelijk en in vertrouwen

  • Nederland
  • 19 juli 2018

‘We worden vaak gezien als helden, mensen van staal. Maar de ingrijpende incidenten doen wel zeker iets met je. De herinneringen slijten wel, maar je hoort toch vaak dat het hoe dan ook een keer terugkomt. Belangrijk dus om tijdig aan de bel te trekken. Goed dat daarvoor het Steunpunt Brandweer bestaat’, reageert Erik Boogert, manschap C in Tilburg, op het bestaan van het Steunpunt.

Door je werk bij de brandweer kom je in veel verschillende situaties terecht. Sommige gebeurtenissen hebben een grote impact. Bijvoorbeeld als er slachtoffers vallen, kinderen betrokken zijn of jijzelf of je collega’s gewond raken. Dit vraagt veel van jouw veerkracht. Daarbij kun je ondersteuning vinden bij collegiale opvang (BOT/COT/TCO) in jouw regio. Aanvullend hierop is er het landelijk Steunpunt Brandweer. Bij dit steunpunt krijg je op een laagdrempelige manier contact met een onafhankelijk maatschappelijk werker.

Anoniem

Erik: ‘Bij het Steunpunt Brandweer kun je anoniem terecht, je leidinggevende hoeft het niet te weten en je hebt direct contact met mensen die de brandweer kennen. Dat laatste is in mijn ogen echt een pluspunt ten opzichte van de reguliere hulpverlening. Ik zie om mij heen dat collega’s zich toch lijken te schamen als ze het moeilijk hebben met wat ze hebben meegemaakt. Ik hoop dat collega’s over die eventuele schaamte heen durven te stappen en contact zoeken, al is het alleen maar om informatie op te vragen.’

Het volledige artikel over het Steunpunt Brandweer lees je in het zomernummer van de Brandweerkrant van Nederland. De digitale versie lees je hieronder. Op de koffietafels in alle posten in het land kun je een gedrukt exemplaar vinden.

Delen