Campagne CO in volle gang

  • Nederland
  • 08 februari 2018

Het is je hopelijk niet ontgaan: afgelopen maandag startten we als brandweer de jaarlijkse koolmonoxidecampagne. Twee weken lang proberen we met alle regio’s en de Brandwonden Stichting zoveel mogelijk mensen te informeren over de gevaren van koolmonoxide en vooral wat je kunt doen om dit te voorkomen. Eén van die manieren is een filmpje met collega Peter Schuurmans van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Peter maakte ernstige gevallen van koolmonoxidevergiftiging mee. Hij vertelt in het filmpje over een inzet die hem is bijgebleven en veel indruk op hem maakte.

De Brandweer Rotterdam-Rijnmond wordt gealarmeerd voor een melding met koolmonoxide. Als de brandweer bij de betreffende woning aankomt, blijkt dat het gaat om een jong gezin: vader, moeder en twee kinderen. Ze voelden zich niet lekker en vertrouwden het niet. De klachten bestonden uit hoofdpijn en vermoeidheid. En omdat het hele gezin last had van deze klachten, hebben ze 1-1-2 gebeld.

Veel geluk gehad

De brandweer was snel ter plaatse en heeft het gezin uit de woning gehaald. Zij zijn behandeld door ambulancepersoneel en voor controle meegenomen naar het ziekenhuis. De brandweer heeft metingen uitgevoerd en achteraf is gebleken dat de bewoners erg veel geluk hebben gehad. Als zij later uit de woning waren gehaald of niet naar 1-1-2 hadden gebeld, hadden ze het waarschijnlijk niet overleefd. De oorzaak van het vrijkomen van koolmonoxide bleek de geiser te zijn.

Campagne

De campagne duurt tot en met zondag 19 februari. Help vooral mee om nog meer mensen te informeren over de gevaren van CO. Je kunt onze berichten op Facebook, Instagram en Twitter delen. Alle informatie die je daarbij kunt gebruiken vind je op www.brandweer.nl/co.

Delen