Ken jij ze al?

  • Nederland
  • 16 oktober 2018

Ze kunnen blussen en stutten, regelen bluswater en staan paraat bij hoogwater, maar zijn géén brandweermensen. Wat wel? Het Ondersteuningspeloton Schiermonnikoog. Deze unieke club vrijwilligers is de rechterhand van de eilander brandweerploeg.

Tijdens de droogte in juli bleek maar weer eens dat het Ondersteuningspeloton (OSP) op Schiermonnikoog een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van natuurbranden. Want het eiland heeft maar één brandweerploeg en extra brandweerpersoneel ter plaatse krijgen is een tijdrovende zaak. Daarom wordt bij een middelgroot incident direct het OSP opgepiept. Zij zijn razendsnel op de plaats van het incident en kunnen de brandweer ondersteunen tot een andere brandweerploeg arriveert.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Professionalisering

Het OSP is oorspronkelijk in het leven geroepen om te helpen bij hoogwater. Denk aan mensen evacueren en het vullen en plaatsen van zandzakken. In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan professionalisering van de groep. Inmiddels hebben ze de beschikking over helmen, bluspakken, communicatieapparatuur, een hulpverleningsaanhanger en een krachtige waterpomp. Ze hebben zelfs een module uit de brandweeropleiding gevolgd.

Giertanks

Vooral de aanvoer van bluswater is een belangrijke taak voor het peloton. Ze beschikken over een zelf ontwikkelde waterbak. Deze kan overal als buffer worden ingezet, waarop de pompen worden aangesloten. Op het eiland zijn slechts twee plekken waar voldoende zoet bluswater voorhanden is. In het OSP zit een aantal boeren. Zij transporteren bluswater naar de plaats van een incident met tractoren en giertanks. Ook bij zoekacties komt het peloton van pas, omdat de meeste van de veertien leden geboren en getogen eilanders zijn die zo ongeveer elke graspol van het eiland kennen.

Stabiel

Het OSP oefent elke maand, soms met de brandweerploeg, soms zonder. Daarnaast doen ze mee aan grotere oefeningen, waarbij naast de brandweer ook teams van GGB (Grootschalige Geneeskundige Bijstand, voorheen Sigma), waterschap en KNRM meedoen. Het OSP is een stabiele ploeg: sommigen zijn al 25 jaar lid. ‘Want ze realiseren zich maar al te goed dat Schiermonnikoog veelal op zijn eigen inwoners is aangewezen’, aldus Leffert, die eraan toevoegt: ‘Ik ga het eiland en de eilanders enorm missen. Maar ik laat het OSP met een gerust hart achter: die jongens redden zich wel.’

Leuke ploeg

Een van de OSP-leden van het eerste uur is Willem Jilt Visser, die op 1 september vertrekkend ploegleider Kees Hagen opvolgde. Heeft hij nooit overwogen om zelf bij de brandweer te gaan? Willem: ‘Ik heb het druk met het runnen van mijn eigen boerenbedrijf. De brandweer doe je er niet “even” bij, want het volgen van opleidingen en oefenen kost veel tijd. Dus dat is voor mij geen optie. Bovendien hebben we een leuke ploeg, die tegenwoordig met goede spullen is uitgerust en serieus wordt genomen door de brandweer. Het gaat dus prima zo!’


Meer leuke en interessante verhalen voor en door de regio’s lees je in het herfstnummer van de Brandweerkrant van Nederland. De krant voor en door de regio’s.

Delen