Brandweercollega’s als lifeguards op Haagse stranden

  • Nederland
  • 12 juli 2018

Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) is niet alleen verantwoordelijk voor het redden van mens en dier op het land maar ook in zee. Dat doet de VRH samen met de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade. Zij zetten zich samen al meer dan honderd jaar in om de veiligheid op het strand en in zee te waarborgen. 

Den Haag groeit als toeristische trekpleister en daarmee groeit ook het aantal strandbezoekers. Het strandseizoen lijkt bovendien door de veranderingen in het klimaat steeds langer te worden. Er zijn daarom extra krachten nodig om durende tijdens het hele strandseizoen een volledige bezetting van de reddingsbrigade te hebben. De VRH besloot daarom een aantal medewerkers op te leiden tot lifeguard.

Paraat

Sportieve collega’s met affiniteit met strand en zee, ervaring met EHBO en met reddend zwemmen konden solliciteren. Ruim twintig medewerkers uit de operationele dienst en van kantoor gingen in opleiding voor lifeguard. Een pittige opleiding met theorie én praktijk. De lifeguards staan dit strandseizoen al paraat op de Haagse stranden. Zij ondersteunen de reddingsbrigade bij het surveilleren en waken over de veiligheid van mensen in het water en op het strand.

De inzet van lifeguards is een pilot; de komende jaren bekijkt de VRH hoe zij de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade structureel kan ondersteunen.


Bovenstaand bericht en andere verhalen door en voor de regio’s lees je in het zomernummer van de Brandweerkrant van Nederland. De digitale versie lees je hieronder. Op de koffietafels in alle posten in het land kun je een gedrukt exemplaar vinden.

Delen