‘We hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt’

Brandonderzoek volwaardig onderdeel van de brandweer

  • Nederland
  • 22 november 2018

‘Begon het tien jaar geleden met één team van zes personen bij Brandweer Apeldoorn, momenteel werken er bij de brandweer 98 brandonderzoekers verdeeld over 24 regio’s. Brandonderzoek is in de afgelopen tien jaar een volwaardig onderdeel geworden binnen de brandweer’, reageert voorzitter Stephan Wevers trots op het tienjarig bestaan van brandonderzoek.  

Vandaag is het 22 november 2018 en komen bijna honderd brandonderzoekers van de brandweer bij elkaar in Vlaardingen. Ook een aantal collega’s van politie en verzekeraars zijn erbij op deze jaarlijkse dag. Om met elkaar over het werk te praten, ervaringen uit te wisselen en de kennis te vergroten.

Van oorzaak naar repressief optreden

Stephan Wevers: ‘Brandonderzoek heeft in die tien jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In het begin waren de onderzoeken vooral nog gericht op de oorzaak van de brand. Met als resultaat een mooie bundeling van casussen met diverse oorzaken en bijbehorend beeldmateriaal. Dit om een handvat te bieden aan de collega’s van brandveilig leven om goede en gerichte voorlichting te kunnen geven. De laatste jaren richtten we de onderzoeken ook op het brandverloop in relatie tot het repressieve optreden. De casuïstiekboeken 'Brandonderzoek voor repressie' en 'Trends om van te leren' zijn hiervan het resultaat. Bovendien beschikken we nu over betere data.’

Samenwerkingen

Bij brandonderzoek op locatie zijn er meer partijen die onderzoek doen. Denk hierbij aan politie en verzekeraars. Allemaal met hun eigen doel, maar als er door een partij grondig op de plaats van de brand is gespit en gegraven naar de brandoorzaak wordt het voor de andere partijen lastig om ook goed onderzoek te doen. Samenwerking is dan van belang. Om de samenwerking op plaats incident te stimuleren, te versterken en gebruik te maken van elkaars expertise is in 2015 een convenant getekend tussen het Openbaar Ministerie, Brandweer Nederland, Verbond van Verzekeraars, politie en Ministerie van V&J. Naast deze samenwerkingen wordt er ook veel onderzoek verricht samen met de onderzoekers van de Brandweeracademie (IFV). Onder meer voor de onderzoeken naar fatale woningbranden en reddingen door de brandweer.

Het begint nu pas

In de afgelopen tien jaar is brandonderzoek door de brandweer flink op de kaart gezet en is het een onmisbaar onderdeel van het brandweerwerk. ‘Toch gaan we niet stil zitten, we blijven brandonderzoek ontwikkelen’, zegt Anton Slofstra namens de betreffende programmaraad van Brandweer Nederland. ‘Hoe houden we onze brandonderzoekers vakbekwaam? Hoe kunnen we een nog betere bijdragen leveren aan onderzoeken en managementinformatie op landelijk niveau? Hoe haken we aan op de behoeften van onze collega’s om hun werk te kunnen verbeteren? Op welke gebieden kunnen brandonderzoekers zich nog meer specialiseren, zodat het aansluit bij de specialisaties binnen de brandweer, zoals bijvoorbeeld natuurbrandbestrijding? Vragen waar we al een kleine stap voorwaarts in hebben gezet, maar waar we de komende jaren mee verder gaan. Zo is er volgend jaar de mogelijkheid  voor de brandonderzoekers om hun vakbekwaamheid te toetsen door middel van een certificatie.’


Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen