Aanbesteding grootschalige watervoorziening van start

  • Nederland
  • 29 maart 2018

Grootschalige watervoorziening wordt vaker ingezet dan weleens wordt gedacht. In 2017 is het peloton grootschalig transport tien keer uitgerukt en is 256 keer watertransport ingezet. Een belangrijke zaak die dus de aandacht verdient. 

De huidige systemen voor grootschalige watervoorziening zijn ongeveer 30 jaar oud en zijn aan het eind van hun technische levensduur. Daarom heeft de Raad van Brandweercommandanten de Programmaraad Incidentbestrijding (PRIB) opdracht gegeven om de huidige grootschalige watervoorziening te vervangen. Hiervoor is een gezamenlijk inkooptraject gestart, waardoor binnen alle regio's een minimum gestandaardiseerde slagkracht is gegarandeerd. Door gezamenlijk in te kopen worden de mensen, materialen en budgetten zo slim mogelijk ingezet. Het IFV heeft de taak om vanuit de Faciliteit Landelijke Inkoop Brandweer (FLIB) het inkooptraject te verzorgen.​

Operationele uitgangspunten

In overleg met alle districten van de PRIB zijn de volgende operationele uitgangspunten voor het inkooptraject geformuleerd:

​Iedere regio moet in staat zijn één peloton Grootschalig Watertransport als bijstand te leveren. Naast leidinggevend en uitvoerend personeel en (transport) materieel  zou dit peloton de volgende capaciteit moeten leveren:
  • capaciteit van continu minimaal 8.000 l/min, aan het manifold, minimaal 1 bar ingangsdruk aan het manifold, een inzetdiepte van 1.500 meter,

  • minimaal 4.000 l/m, aan het manifold, minimaal 1 bar ingangsdruk aan het manifold, een inzetdiepte van 3.000 meter

  • vanuit een oneindige capaciteit (open water).

Alle regio's vertegenwoordigd

Alle veiligheidsregio's zijn betrokken bij de organisatie van de aanbesteding. Hiermee is gegarandeerd dat iedere regio kan meepraten en -denken. De documenten die nodig zijn voor de aanbesteding zijn inmiddels met de regio’s gedeeld. Iedere veiligheidsregio besluit, op basis van de aanbestedingsdocumenten, om definitief wel of niet deel te nemen aan het inkooptraject.

Lees verder op de website van het IFV.

 

Landelijke inkoop

‘Als je op een slimme manier samen zaken doet, hebben we er allemaal voordeel van.’

Delen