Levensechte beleving in 360º

VR Experience vergroot brandveiligheidsbewustzijn

  • Nederland
  • 25 augustus 2017

In een levensechte virtuele 360° omgeving leer je hoe je brand voorkomt. Maar ook wat er nodig is om veilig te kunnen vluchten én wat je moet doen bij vlam in de pan. Dit voorjaar introduceerde Brandweer Zaanstreek-Waterland de Brandweer VR Experience.

‘Het geluid van de rookmelder die afgaat, de rook in huis, de tijd die snel terugloopt bij een verkeerde keuze. Door de levensechte beleving in 360° voelt het alsof je er écht midden in zit! Mensen leren zo op een interactieve en speelse manier alles over hun eigen  brandveiligheid’, legt Eddy van der Poel, medewerker Brandveilig leven bij Zaanstreek-Waterland, uit.

Jong en oud

‘De reacties van het publiek zijn enthousiast. We zien dat Virtual Reality aanslaat bij jong en oud. We vragen bezoekers na afloop wat zij van de VR Experience vinden. Gemiddeld geven ze bijna een 9.’

Ook op andere locaties

Het mooie van de Brandweer VR Experience is dat mensen de Virtual Reality ook zonder de VR container kunnen ervaren. Met de losse VR brillen kunnen zij de game namelijk ook op andere locaties spelen. Denk bijvoorbeeld aan scholen en wooncomplexen voor ouderen. Bezoekers van de Brandweer VR Experience krijgen een VR cardboardbril mee naar huis. Zo kunnen zij de game met vrienden of familie nog een keer spelen. De Brandweer VR Experience app is zowel in de App Store (iOS) als in de Android store gratis te downloaden. Het ervaren houdt dus niet op bij de container.

Verder uitbreiden

Op dit moment heeft de VR Experience drie levels: Zoeken, Vluchten en Koken. In het scenario ‘Zoeken’ zoek je brand onveilige situaties en hulpmiddelen om te kunnen vluchten. In ‘Vluchten’ ervaar je hoe wat je moet doen als er brand uitbreekt. En in ‘Koken’ leer je wat je moet doen om vlam in de pan te voorkomen. ‘We willen graag het aantal levels uitbreiden. Als brandweer, maar ook met andere partners op het gebied van veilig wonen. Inmiddels hebben al twee regio’s aangegeven dat zij gebruik willen gaan maken van Virtual Reality. Zelfs vanuit België is interesse getoond’, vertelt Eddy van der Poel.

Wil je meer weten over de Brandweer VR Experience? Neem contact op met Rob Visser via r.visser@vrzw.nl.


Dit artikel verscheen eerder in de Brandweerkrant van Nederland.

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

Delen