Surf Rescue Team Scheveningen op volle toeren

  • Nederland
  • 20 juli 2017

In het zomernummer van de Brandweerkrant deelt Brandweer Haaglanden de ervaringen van het Surf Rescue Team (SRT). Het SRT heeft al veel geslaagde reddingen in de zee uitgevoerd. Het team aan de brandweerkazerne in Scheveningen heeft daarmee zijn waarde bij waterredding in de Haagse kustzone bewezen.

Het SRT opereert al enkele jaren in vier ploegen van acht personen. Zo levert de kazerne Scheveningen een professioneel team dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week operationeel is. Vanuit de brandweerkazerne is het SRT, na alarmering, snel bij een noodsituatie op het strand. Vorig jaar kwam het SRT zo’n zestig keer in actie op zee, naast het gewone brandweerwerk waar ze ook voor worden ingezet.

In het gat springen

Het is tegenwoordig bijna het hele jaar druk aan het strand. Er zijn veel activiteiten en (kite-)surfers zie je zo’n beetje iedere dag in Scheveningen. Ook als het niet heel zonnig weer is. De (vrijwillige) reddingsbrigadeposten zijn alleen in het zomerseizoen open in de weekenden en op vakantiedagen tot 18.00 uur. Uiteraard beperken incidenten zich niet tot deze periode. Het SRT springt in het gat dat ontstaat als de reddingsbrigadeposten dicht zijn. Het SRT van Brandweer Haaglanden kan meteen in actie komen. Op een mooie zomeravond zijn zij het eerste aanspreekpunt, want kazerne Duinstraat ligt pal aan zee. Verder werkt Scheveningen uiteraard samen met de KNRM, die alle reddingen verder dan 200 meter uit de kust doet.

Extra training

De teamleden van het SRT zijn naast hun gebruikelijke brandweeropleiding extra getraind en uitgerust met een speciaal Unimog 4X4-brandweervoertuig, een jeep, wetsuits, flippers en speciale surfplanken - rescueboards - waarmee ze de zee opgaan voor de reddingen. Er wordt veel getraind in het water. Goede kennis van de zee, zoals de stromingen, is uiteraard noodzaak.


Dit artikel en andere verhalen uit de regio’s lees je in de Brandweerkrant van Nederland

Delen