Medailleregen Nederlandse sporters WPFG

  • Nederland
  • 16 augustus 2017

De Nederlandse collega’s van politie en brandweer die deelnamen aan de WPFG hebben de ene na de andere medaille binnengehaald. Met in totaal 43 medailles op de laatste dag is het voor de Nederlanders een van de meest succesvolle edities van de World Police and Fire Games. De spelen, met bijna 9 duizend deelnemers uit 76 landen, worden dit jaar gehouden in Los Angeles.

De Nederlandse collega's bij de WPFG

De Nederlandse delegatie bestaat uit 21 politie- en 7 brandweercollega’s. Nederland deed onder andere mee op de onderdelen atletiek, badminton, halve marathon, worstelen, judo, mountainbike, zwemmen, ultimate fire fighter en wielrennen. De medailleoogst staat op 21 goud, 13 zilver, 9 brons. Een van de uitblinkers is Sonja Oost (60), politiemedewerkster uit Emmen, die al voor de 9e keer meedoet. Ze haalde afgelopen week in haar leeftijdscategorie tweemaal goud, op de 100 en op de 200 meter sprint. Voor Sonja, die inmiddels in de WPFG Hall of Fame een eigen plaquette heeft, zijn de games altijd weer een hoogtepunt, vertelt zij telefonisch vanuit Los Angeles. “Het is een ontzettend leuk evenement, het draait om presteren natuurlijk, maar ook om ontmoeten. Je praat met collega’s van over de hele wereld. Of het nu een Braziliaanse of een Chinese collega is, je spreekt één taal.”

Rotterdam 2021

De WPFG werden voor het eerst gehouden in 1985. Het tweejaarlijkse sportevenement werd in het leven geroepen om hulpverleners (brandweer, politie, douane) wereldwijd met elkaar in contact te brengen. De games worden wel als een Olympische Spelen voor hulpverleners gezien. De volgende editie is in 2019 in Chengdu in China en daarna, in 2021 in Rotterdam. Suzanne Klein, communicatieadviseur van de Stichting WPFG Rotterdam 2021, die nu al met de voorbereidingen voor 2021 bezig is, was de afgelopen week een aantal dagen in LA.

Wat haar betreft is het belangrijk dat het evenement ook de verbinding tussen de hulpverleners en het publiek versterkt en zichtbaar maakt. “In LA was het evenement erg verspreid en het was soms lastig om veel verschillende sporten te kunnen zien. We willen dat het straks in heel Rotterdam leeft en zichtbaar is. Het gaat toch om waardering en erkenning voor het werk van de deelnemende diensten brandweer, politie, douane en gevangeniswezen.” Suzanne vindt het verder belangrijk dat het evenement bekender wordt bij de collega’s. “We gaan ervoor zorgen dat het de komende jaren gaat leven, zowel bij de collega’s als bij het publiek.”

Fantastische sfeer

Dirk de Jong, bestuurslid WPFG Nederland, houdt zich in LA ook al bezig met promotie voor Rotterdam in 2021. Zo deed hij met een Oranje team mee met de drakenbootraces als promotiestunt. “We vallen enorm op hier, overal die oranje shirts, dat trekt echt de aandacht. Veel andere sporters willen met ons shirts ruilen.” Over de sfeer is de Jong zeer te spreken. “Het is echt fantastisch hier, de saamhorigheid, mensen proberen elkaar ondanks de grote afstanden zoveel mogelijk aan te moedigen. Het voelt voor veel collega’s als een reünie.”

De slotceremonie, op 16 augustus, zal ook weer een hoogtepunt zijn, denkt Sonja Oost. “Daar ga ik zeker heen, het weerzien met al die collega’s is soms zelfs emotioneel.” Of ze er in 2021 weer bij is? “Ik ben dan 64, dus je weet het nooit. Maar als het kan, ben ik er zeker bij!”

Meer informatie over de WPFG op www.wpfg.nl en www.wpfgrotterdam2021.com

(Bron: Stichting Waardering Erkenning Politie. Hier vind je ook meer foto's )

Delen