Eerbetoon brandweer voor omgekomen collega’s

  • Arnhem
  • 17 juni 2017

Ieder brandweerkorps gedenkt op haar eigen manier en op haar eigen moment onze omgekomen brandweercollega’s. Maar op 17 juni deden wij dat samen. Op veel plekken in het land hingen de vlaggen halfstok en maakten brandweerkorpsen als eerbetoon het ereteken. Zo eerden wij gezamenlijk de moedige collega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak. Zo deelde de brandweer in Nederland vandaag de pijn uit het verleden.

In Arnhem kwamen, net als ieder jaar op de derde zaterdag in juni,  200 nabestaanden en brandweercollega’s voor de zesde keer bijeen tijdens de nationale herdenking bij het Brandweermonument. Minister Blok sprak zijn waardering voor de brandweermensen uit: “Brandweermannen en -vrouwen hebben een speciaal DNA. Zij willen net als andere hulpverleners mensen in nood helpen. Brandweerlieden gaan daarin ver.” Ook gaf hij aan dat we de brandweer niet vrij kunnen maken van risico’s, maar wel samen ons best moeten doen om die risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Wat ons bindt

De voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers, noemde het belang van het gezamenlijk herdenken: “Het is goed om de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s te laten weerklinken. Om samen het verdriet te delen en de pijn te verwerken. Alle 91 brandweercollega’s die vermeld staan op het monument hebben zich ingezet voor de samenleving. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week stonden zij paraat om anderen te helpen. Ons vak is niet zomaar een vak. Het is een roeping. Een roeping om in actie te komen wanneer er gevaar dreigt, wanneer mensen in nood zijn. Dat is wat ons bindt. Dat is de brandweer.”

Oplettende wachter

Ook de voorzitter van het IFV, Hubert Bruls, gaf aan dat het herdenken onverminderd belangrijk blijft: "Het is goed om te ervaren dat deze 91 omgekomen brandweermensen nog steeds in onze gedachten zijn. En dat hun namen en verhalen hier, bij het Brandweermonument weerklinken. Zij hebben het verschil gemaakt. Wij zullen hen eeuwig herinneren. Hier, op deze locatie van het Brandweermonument, siert het kunstwerk ‘Hulpverlener’ de hoofdingang. Het is een werk van de Arnhemse kunstenaar Joep Sterman, met het bijschrift: oplettende wachter, kwetsbare strijder, gevaren trotserend, door vuur en vlammen gaand, hulpvaardige waardige mens. Dat is van toepassing op alle omgekomen brandweermensen."

Zowel het verdriet, als ook de herinneringen delen wij met u. Deze saamhorigheid biedt steun en kracht. Dat is ook wat wij hier vandaag ervaren. Het is goed om het verdriet samen te kunnen delen.

  • Stephan Wevers Stephan Wevers
  • 17 juni 2017 17 juni 2017

Lubbert Romkes

Naast de ruim 120 nabestaanden van de 91 omgekomen brandweermensen waren er dit jaar veel nabestaanden en collega’s aanwezig van Lubbert Romkes, die op 22 maart 2007 overleed. Met de indrukwekkende verhalen van zijn weduwe Johanna van Haaften en collega Harm van Haaften werd stilgestaan bij zijn overlijden tien jaar geleden.

Ereteken Brandweer

Vijf collega’s uit Urk lazen de namen van de omgekomen brandweermensen op. Alle regionaal commandanten gaven de ere-groet en Minister Blok stelde, samen met de heer Bruls, het water-ereteken één minuut in werking. Dit ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar kruisen. Het Gemert Firebrigade Pipes & Drums zorgde wederom voor een passende muzikale omlijsting bij deze nationale herdenking in Arnhem.

Eerbetoon op Social Media

Op social media werden profielfoto’s uit eerbetoon voor de omgekomen brandweercollega’s massaal vervangen door het zwarte profielfoto. Brandweerkorpsen die het ereteken maakten, deelden foto’s via Twitter en gingen live op Facebook. Zo deelt de brandweer in Nederland gezamenlijk het verlies van dierbare collega’s.

Brandweermonument

Bij het brandweermonument delen we de pijn uit het verleden en laten we de verhalen van onze omgekomen brandweercollega’s weerklinken.

Brandweermonument-Herdenking-2015.jpg

Delen