‘Goed gekeken naar hoe blootstelling aan schadelijke stoffen te voorkomen’

  • Arnhem
  • 04 juli 2017

Op uitnodiging van Longalliantie Nederland presenteerde directeur Brandweer IJle Stelstra van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vorige maand de maatregelen die de brandweer landelijk en regionaal neemt om blootstelling aan roet en schadelijke stoffen te beperken. Dat was op een conferentie van Long Alliantie Nederland en Bureau Beroepsziekten FNV.

Goed voorbeeld

De brandweer is voor Longalliantie Nederland een goed voorbeeld van hoe er gezamenlijk en in de regio’s wordt omgegaan met het thema ‘samen gezond oud worden’. Vanochtend werd dat in een radio-uitzending bij de NOS bevestigd. ‘Veel bedrijven zouden een voorbeeld moeten nemen aan de brandweer, zegt directeur Rolink van de Longalliantie. ‘Daar kijken ze heel goed hoe ze kunnen voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Na het blussen laten ze hun ademluchtmasker nog heel lang op, ze trekken hun vieze pak meteen uit en nemen die niet mee naar huis en de brandweerwagen wordt afgespoeld voordat hij terug de kazerne in rijdt. Zo kun je veel schade voorkomen.’ 

Beluister het radiofragment van Longalliantie Nederland op NPO Radio 1.

Meer informatie

Schoon werken

Bij het blussen van brand word je blootgesteld aan schadelijke stoffen. Deze zitten onder andere in rook en roet. Daarom draag je beschermende kleding en adembescherming.

Flevoland-arbeidshygiene-2.jpg

Delen