Leren van de praktijk

Casussen brandveiligheid in de zorg

  • Nederland
  • 09 november 2017

Zonlicht zet bed in brand, brandend kersenpittenkussen, brand in een aanleunwoning en forse rookontwikkeling door verbrand eten…. Een kleine greep uit een interessante verzameling van brandincidenten in de langdurige zorg.

Leren van praktijksituaties is een waardevolle manier om tot nieuwe inzichten te komen als het gaat om brandveiligheid. Brandonderzoeker Joost Ebus presenteerde op 7 november een boek met 24 casussen over brand in de langdurige zorg, dat in samenwerking met De Zorg Brandveilig is ontwikkeld. De Zorg Brandveilig is een programma van Brancheorganisaties Zorg en Brandweer Nederland. 

Klein hoekje

Het Casuistiekboek voor de zorg laat zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat de gevolgen enorm kunnen zijn. Soms is er ook sprake van opzet, wat  met name in psychiatrische en forensische  zorginstellingen  voorkomt. 

Handvatten voor verbetering

Van iedere casus worden onder meer het type brand, de oorzaak, de gevolgen en de manier van melden en reageren beschreven. Om handvatten voor verbeteringen te bieden, is elke casus ook voorzien van nuttige inzichten en tips van brandveiligheidsexperts uit de zorg. De focus ligt daarbij op praktische manieren om in de toekomst met vergelijkbare situaties om te gaan en ze te voorkomen.

Dit boek helpt om inzicht te verschaffen in zowel de diversiteit van branden als de noodzaak om je hierop voor te bereiden.


Je kunt het boek hier downloaden. Ook vind je hier foto’s die je kunt gebruiken in bijvoorbeeld presentaties over brandveiligheid en -preventie.

Kersenpit.jpg

Veiligheid in de zorg

Op de pagina Geen nood bij brand kun je meer lezen over brandveiligheid in de zorg.

Zonlicht.jpg

Delen