Brandweer Schiphol… net even anders!

  • Nederland
  • 03 augustus 2017

Misschien stap jij hier deze zomer ook wel in een vliegtuig? Schiphol was in 2016 met ruim 63,5 miljoen passagiers de op twee na drukste luchthaven van Europa. De 150 brandweermannen en –vrouwen van de bedrijfsbrandweer Luchthaven Schiphol opereren bijna dagelijks in de bijzonder dynamische omgeving. Silvester Mulders, Manschap B, geeft ons in het zomernummer van de Brandweerkrant van Nederland een kijkje achter de schermen.

 

'Dagelijks zijn er 31 personen in de 24-uursdienst om de negen crashtenders, een redtrap, een schuimblusvoertuig met HV-gereedschap en een TS te bemannen. Vanwege het uitgebreide banenstelsel van de luchthaven zijn de voertuigen verdeeld over drie kazernes. Zo kunnen we voldoen aan de uitruktijden van maximaal drie minuten onder normale omstandigheden in geval van een vliegtuigincident.’

Uitrukgebied
Maar het gaat niet alleen om vliegtuigen, licht Silvester verder toe: ‘Ook de terminal, de spoortunnel en alle kantoor- en vrachtgebouwen op en rondom Schiphol en een stuk van de A4 en A9 vallen in het uitrukgebied. De brandweerzorg voor de gebouwen valt onder de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Maar wij bemensen wel de TS van de VRK. We wisselen per drie of vier diensten van voertuigen en kazernes zodat iedereen te maken krijgt met alle facetten van de brandweerzorg op Schiphol.’

Net als overal?
De dagelijkse werkzaamheden bestaan uit de ochtendbriefing, schoonmaak, voertuigcontrole, oefenen en fysieke vaardigheid. Verder worden er zowel intern als extern een breed scala aan trainingen en instructies gegeven, zoals bijvoorbeeld BHV-trainingen aan bedrijven op Schiphol.

Uitdagend
‘De luchthaven is altijd in beweging. De specialistische voertuigen en het grote, complexe uitrukgebied maken het een afwisselende en uitdagende werkomgeving. Gelukkig zijn er weinig echte vliegtuigincidenten, maar brandmeldingen, ongevallen en hulpverlening komen regelmatig voor. Ik zie Brandweer Schiphol als elk ander korps, maar dan net even anders! En dat maakt het juist zo aantrekkelijk om voor Luchthaven Schiphol te werken’, besluit Silvester enthousiast.

Dit artikel en andere verhalen lees je in de Brandweerkrant van Nederland

Brandweerkrant

Vier keer per jaar verschijnt de Brandweerkrant van Nederland, met nieuws van en voor de regio's.

Brandweerkrant Juni 2020 Header

Delen